3 min. čitanja

Istarske općine pokrenule portal 'bespravna gradnja'

Istarske općine pokrenule portal 'bespravna gradnja'
Foto: Morski HR (arhiv)

ZAGREB - Problem bespravne gradnje pokušalo se riješiti legalizacijom postojećih objekata, no to je samo dalo vjetar u leđa nelegalnim graditeljima, rečeno je danas u Saboru prilikom predstavljanja portala 'bespravnjagradnja.hr'.

- Znamo svi da nam je Državni inspektorat potkapacitiran da prati bujanje bespravne gradnje na obali, a mi u Istri želimo reagirati na tu pojavu i pokušati je spriječiti, pojasnio je Dalibor Paus.

Stoga je 17 gradova i općina s područja Istarske županije u kojima upravlja IDS pokrenulo portal pod nazivom 'bespravna gradnja.hr' na kojem se mogu vidjeti svi razmjeri tog problema.

Uspostavljanje portala ima četiri cilja - upozoriti javnost na obim bespravne gradnje, ukazati na to da općine i gradovi u postojećem zakonodavnom okviru poduzimaju ono što je u njihovoj moći kako bi ju spriječile, uključivanje građana jer će moći anonimno prijaviti bespravnu gradnju te dodatni pritisak na vladajuće da se sadašnji zakon promijeni.

Paus je pozvao općine i gradove iz cijele Hrvatske da se pridruže inicijativi, kao i sve građane, kako bi svi zajedno pokušali "zaustaviti ovo zlo" i pokušali "sačuvati prostor za buduće generacije", prenosi IstraIN.

Na portalu će građani moći vidjeti sve lokacije bespravne gradnje, a imaju i mogućnost na jednostavan način anonimno ju prijaviti, a ta prijava 'odlazi' općini te državnom inspektoratu.

- O problemu bespravne gradnje govorimo u Saboru jer je to jedina institucija koja može dati zakonodavni okvir kojim će se poboljšati rješavanje pitanja bespravne gradnje, a preko puta Vlade koja jedina ima alate, zajedno s Državnim inspektoratom, da provodi postojeći zakonski okvir, ali i da pripremi novi, bolji - kazao je Paus na konferenciji za novinare.

Problem traje desetljećima i pokušalo ga se riješiti legalizacijom svih postojećih objekata, no ta je legalizacija samo dala vjetar u leđa nelegalnim graditeljima, upozorio je, jer su shvatili da su oni bili u pravu kad su išli graditi bespravno, a ne oni koji su vadili sve potrebne papire.

Šef Kluba IDS-a najavio da će uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedloge izmjena zakona o građevinskoj inspekciji kojima bi se komunalne redare ovlastilo i za izdavanje rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja.

- Oni to sada mogu raditi s mobilnim, ali ne i s čvrstima građevinama. To je prvi, manji, korak i takva mala izmjena omogućila bi brzu reakciju u zaštiti javnog prostora. Dugoročno tražimo spuštanje inspekcijskih ovlasti na jedinice lokalne samouprave, jer će to omogućiti bolju zaštitu javnog interesa - rekao je predsjednik saborskog Kluba stranke Emil Daus.

IDS-ovci pozvali Vladu da se javno kaže da neće biti nikakve nove legalizacije bespravne gradnje.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Obitelj županijskog pročelnika u Istri bespravno izgradila fiktivni objekt uz samo more, pa ga nezakonito legalizirali!
Obitelj pročelnika Istarske županije Ezia Pinzana bespravno je izgradila poveći objekt uz samo more u Volmama kraj Banjola. Potom je taj objekt, uz asistenciju tadašnjeg pročelnika Ibrahimovića, nezakonito legaliziran. Nakon novinarskog upita županu Miletiću u predmetu legalizacije dolazi do dramati…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.