2 min. čitanja

Nautičari su najbolji potrošači na našoj obali - Dnevno troše oko 185 eura

Nautičari su najbolji potrošači na našoj obali - Dnevno troše oko 185 eura
Foto: Boris Kačan / Morski HR / Ilustracija

BIOGRAD - Ovogodišnji turistički brojevi neprestano se uspoređuju s onima iz rekordne pretpandemijske godine. Mnogi stručnjaci tvrde da je od broja noćenja i dolazaka mnogo važnija potrošnja. Odlične rezultate ima i Biograd na Moru, poznat po nautičkom turizmu. A upravo se nautičari smatraju najboljim potrošačima na našoj obali. Prema informacijama Udruženja čarteraša pri HGK nautičari u prosjeku dnevno potroše oko 185 eura po osobi.

Biograd, popularno nautičko odredište i ove je godine mamac za goste. Osobito zbog blizine bisera ovog dijela obale - brojnih otoka i otočića, uključujući Kornate.

- Petnaest godina dolazimo ovamo, u Hrvatsku, i uistinu je dobro. Vozimo brodove, pijemo pivo, jedemo, sve je dobro - rekao je gost iz Njemačke Alex.

- Tu smo od subote. Opuštamo se i uživamo. Smješteni smo malo sjevernije, u Turnju, i sada idemo brodom oko Pašmana - kazala je Tina, gošća iz Slovenije.

- Došao sam u Biograd prije tri dana, posjetiti baku. Ljetujemo ovdje i zaista mi se sviđa zbog mora, prekrasnog krajolika, a i restorani su izvrsni - poručio je gost iz Njemačke Jonas.

Iako je promet, kad je riječ o nautičarima, pao za osam posto u pandemijskim godinama, u Biogradu bi broj njihovih noćenja mogao premašiti rezultate iz rekordne 2019. Gosti iz nama bližih zemalja odabrali su Hrvatsku kao sigurnu autodestinaciju.

- Geopolitička situacija u Ukrajini je dovela do toga da smo za ovu godinu izgubili klijente iz dalekih destinacija Amerike, Australije, Južne Koreje, ali nadomjestili smo to s dodatnim gostima iz Europe koji su izabrali Hrvatsku kao nešto sigurno, gdje sigurno mogu doći autom, vratiti se kući i boraviti u destinaciji na siguran način - istaknuo je član Vijeća nautičkog turizma Luka Šangulin.

Iako je po prihodima najbolji glavni dio sezone, nautičari najviše vole rujan. Rezervacije su za jesen dobre i gotovo nema slobodnih kapaciteta. Slobodnih kreveta trenutačno nema ni na kopnu - u Biogradu. Valja još popuniti posezonu.

- U rujnu imamo utrku "Cro Race" pa ćemo to malo popuniti, pa u listopadu Ilirija organizira "Boat show", tradicionalni, pa je i to opet, u studenom ima jedna svjetska regata, pa mislim da će to produžiti sezonu i da će napraviti dobre rezultate - naglasila je direktorica TZ-a Biograda na Moru Nives Jeličić.

Upravo regate i nautičari ovdje otvaraju i zatvaraju sezonu. A djelatnici u turističkom sektoru željeli bi da i ostali gosti, poput nautičara, u Biogradu borave cijelu godinu, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.