1 min. čitanja

Nastavlja se obnova šetnice na rovinjskom poluotoku Muccia

Nastavlja se obnova šetnice na rovinjskom poluotoku Muccia
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ - Nakon što je prošle godine obnovljeno prvih 300 metara šetnice prekrasnog prirodnog poluotoka Muccia u neposrednoj blizini Specijalne bolnice „Martin Horvat“, Grad Rovinj-Rovigno koncem rujna započinje s radovima obnove preostalog djela šetnice.

Druga se faza izvodi u dužini od 190 metara, a predviđa rekonstrukciju izvornih staza i šetnica, niveliranje tla, uz minimalno proširivanje radi usklađivanja sa suvremenim standardima i prilagodbe potrebama ciljanih korisnika.

Ovim će se projektom osigurati bolja prohodnost poluotoka u čijim će ljepotama moći uživati svi građani, gosti i, dakako, pacijenti bolničke ustanove. Radi se, zaštićenoj i atraktivnoj lokaciji povijesnog značaja, a radovi bi trebali biti okončani početkom prosinca.

Ugovorena vrijednost druge faze projekta iznosi 71.088,12 eura, a radove izvodi tvrtka BENČIĆ d.o.o. iz Rovinja, uz stručni nadzor Studija za krajobraznu arhitekturu, prostorno planiranje i okoliš d.o.o., te arheološki nadzor obrta za istraživanje Situla iz Fažane.

Park poluotoka Muccia, na čijem se vrhu nalazi kameni vidikovac dr. Karla Luegera, uređen je u 19. stoljeću, kada je zahvaljujući brojnim donacijama i pokroviteljstvu nadvojvotkinje Marie Theresie, podignuto Morsko lječilište Seehospiz Maria Theresia. Bolnički kompleks paviljonskog tipa zamišljen kao morsko lječilište predvidio je i kvalitetno oblikovan krajolik uređivanjem parkovne arhitekture te je bolnica uklopljena u simetrički oblikovan park okružen poljima i maslinicima.

Prvu skicu parka izradio je arhitekt bolnice Wilhelm Stiassny (1842. – 1910.) dok je plan sadnje izradio Josef Laube “mornarički vrtlar”, inače poznat i po izradi plana za Mornarički park u Puli.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.