3 min. čitanja

Nakon ukidanja epidemioloških ograničenja uslijedio turistički “bum”

Nakon ukidanja epidemioloških ograničenja uslijedio turistički “bum”
Foto: Općina Okrug

Srpanj i kolovoz – mnogo se očekuje od ta dva naša glavna turistička mjeseca. Dosadašnji brojevi pokazuju da bi rekordna 2019. godina mogla biti nadmašena. U ovom trenutku u Hrvatskoj borave 642.000 gostiju. Od toga više od 570.000 stranih, ponajprije iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Češke. Najposjećenija odredišta su Rovinj, Poreč, Vir, Dubrovnik, Umag i Medulin. Do sada je u ovoj godini ostvareno gotovo 6 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja. To je 82% dolazaka i 93% noćenja u odnosu na pretpandemijsku godinu.

Tri desetljeća čekalo se da izravni vlak iz Osijeka stigne u Split. Ali zakasnio je, gotovo sat i pol i poremetio planove – nekima je pobjegao trajekt. Put je ukupno trajao 14 sati, a na splitski kolodvor stiglo je više od tristo putnika. Bio je to važan događaj za HŽ koji je želio pokazati da može odraditi sve kako treba i nije uspio.

Povremeno je bilo gužve na graničnim prijelazima. Na Maclju se čekalo jedan sat u koloni koja se protezala od slovenske granice do čvora Trakošćan. Automobilom se i prema moru i s mora povremeno putovalo usporeno i uz mnogo zastajkivanja. Putovanje su usporavale i prometne nesreće. Malo poslije podneva kod Svetog Roka kolona je bila oko 12 kilometara. Kod Brinja se zapalio automobil i stvorio još jednu kolonu.

Dio turista današnje putovanje završava na nekom od srednjodalmatinskih otoka. No najprije trebaju proći kroz krcatu trajektnu luku Split.

Gužva je bila i u Dubrovniku, u zračnoj luci najavljeno je slijetanje 63 zrakoplova i prolazak 15.000 putnika. Statistike pokazuju da je u lipnju kroz dubrovačku zračnu luku prošlo 312.000 putnika, što je 70% u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Sunce prži, more je toplo – od 26 stupnjeva u Rovinju do 28 °C u Splitu. Vrhunac ljeta tek stiže.

Ove sezone i prometnice pod većim opterećenjem. Od početka godine na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste naplaćena je cestarina za više od 27,5 milijuna vozila. Porast je to od gotovo dva milijuna u odnosu na pretpandemijsku 2019. I ostvareni prihod bez PDV-a je veći – porastao je na 1,27 milijardi kuna. Pritom, cestarina se ne plaća na autocesti između Zagreba i Siska zbog obnove. Nema ni uobičajenog sezonskog povećanja cijena od 10% koje je stupalo na snagu sredinom lipnja.

Prvi je srpanjski vikend i pred Hrvatskom su dva glavna turistička mjeseca, a da nas čeka dobra sezona, vidi se po stanju na cestama.

– Veliki je pritisak na cestama na moru, pogotovo na autocesti A1. U kolonama s povremenim zastojima vozi se sve do Bosiljeva. Najgore je između čvora Lučko do čvora Jastrebarsko.

– No, ne treba se čuditi, prvi je srpanjski vikend i kreću godišnji odmori. Odmorišta su puna turista. Neki kažu kako su krenuli na put još sinoć da izbjegnu vrućine i gužve. Što se njih tiče, ovakvi zastoji im previše ne smetaju s obzirom na to da idu na dugo očekivani godišnji odmor i to nakon dvije godine pandemije. Također kažu kako im nisu problem ni visoke cijene goriva, ni kriza, ni inflacija, Hrvatska je za njih još uvijek, kako kažu, sasvim povoljna destinacija, rekla je Šarić.

Krajnje odredište tisuća turista koji su prvu srpanjsku subotu iskoristili za odlazak na more je neki od hrvatskih otoka. U Splitu u našoj glavnoj trajektnoj luci ovoga vikenda očekuju više od 62 000 putnika i više od 13 000 vozila. Od jučer rade punim kapacitetom, a zbog velikog broja turista uvode se i dodatne trajektne linije prema srednjo-dalmatinskim otocima.

– Odmorišta su krcata turistima koji su se zaputili na Jadran. Neki od njih kažu da ih ne zabrinjavaju visoke cijene goriva jer im je Hrvatska i dalje cjenovno prihvatljiva destinacija, piše HRT.

U zračnoj luci u Dubrovniku očekuje se slijetanje 63 zrakoplova i doći će više od 15 000 putnika. U ovo ljetno doba Dubrovnik je povezan s 80 destinacija u Europi. Letom iz New Yorka, ovoga ljeta, procjenjuje se da će stići 15 000 Amerikanaca.

U zadarskoj zračnoj luci danas se u 40 zrakoplovnih linija očekuje dolazak 12 000 putnika. Procjenjuje se da bi tijekom cijeloga vikenda onamo moglo doći ukupno 20 000 putnika. Ovogodišnji lipanj bio je rekordan u povijesti Zračne luke Zadar, kroz koju je prošlo 170 000 putnika, doznaje se iz zračne luke.

Zračna luka Split ovoga vikenda očekuje 49 000 putnika u 205 zrakoplova, dok će kroz trajektnu luku proći više od 62 000 putnika i 13 000 vozila. Šef Službe prihvata i otpreme splitske zračne luke Mate Melvan rekao je da ovoga vikenda u Resniku očekuju 205 zrakoplova i 49 000 putnika.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Split stigao prvi HŽ-ov vlak iz Osijeka i odmah kasnio je 83 minute!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.