2 min. čitanja

Najbolje maslinovo ulje na svijetu radi najstarija istarska uljara

Najbolje maslinovo ulje na svijetu radi najstarija istarska uljara
Foto: Unsplash

VODNJAN - Tekuće zlato u Uljari Vodnjan teče još od davne 1911. godine, a 111 godina kasnije ondje je proizvedeno ekstra djevičansko maslinovo ulje uvršteno među najbolja ulja na svijetu.

Prestižni vodič Flos Olei dodijelio je 96 bodova ekstra djevičanskom maslinovom ulju Salvela Buža, a nagrađeno ulje proizvedeno je u Uljari Vodnjan. Iako Uljara postoji od 1885. godine, za referentnu godinu uzima se 1911. jer je tada prvi puta uvedena moderna hidraulična preša.

Uljara je danas u vlasništvu Agroprodukta, koji vodi istarski poduzetnik Kristijan Floričić. Agroproduktov maslinik, smješten na jugu poluotoka, ima 12.000 maslina, a zadnja berba rezultirala je s 2.000 kvintala maslina, odnosno 120 hektolitara ulja.

Kvalitetu proizvedenog ulja potvrđuju nagrade s natjecanja New York International Olive Oil Competition, AVPA Pariz, Olive Japan i Flos Olei od 2014. godine.

Visoko ocijenjena Salvela Buža ima intenzivnu bistru zlatnožutu boju s nježnim zelenim nijansama. Aroma je prožeta voćnim notama nezrele rajčice, jabuke i banane, zajedno s aromatičnim naznakama bosiljka, metvice i peršina. Okus ulja je bogat i jak, s biljnim okusom boba, salate i celera. Gorčina je jasna, a pikantnost dobro uravnotežena, piše Maslinar.

Nagrađena Buža idealan je dodatak tjestenini s lososom, bruschettima s povrćem, salatama od leće, mariniranoj oradi, rajčicama punjenima rižom, juhama od slanutka, školjkama, kozjem siru..

PROČITAJTE JOŠ:

Istarskom maslinovom ulju Tonin, Flos Olei je ove godine dodijelio 96 bodova
Flos Olei preporuča uživanje u nagrađenom ulju uz predjela od morskih plodova, salatu od rajčice, juhe od mahunarki, pečeni krumpir, kozji sir i riblja jela. Obitelj Pastrovicchio brine se o 1500 stabala smještenih na površini od šest hektara. U posljednjoj berbi ubrano je 55 kvintala mas…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.