2 min. čitanja

Istarskom maslinovom ulju Tonin, Flos Olei je ove godine dodijelio 96 bodova

Istarskom maslinovom ulju Tonin, Flos Olei je ove godine dodijelio 96 bodova
Foto: Unsplash / Ilustracija

VODNJAN - Flos Olei preporuča uživanje u nagrađenom ulju uz predjela od morskih plodova, salatu od rajčice, juhe od mahunarki, pečeni krumpir, kozji sir i riblja jela.

Obitelj Pastrovicchio brine se o 1500 stabala smještenih na površini od šest hektara. U posljednjoj berbi ubrano je 55 kvintala maslina, od kojih je dobiveno nešto više od devet hektolitara maslinovog ulja.

Naporan rad i strpljivost navode kao ključne čimbenike zaslužne za dugogodišnji uspjeh u proizvodnji maslinovog ulja, ali i vina. Na jednom od nasada posađen je vinograd u masliniku.

Tako se na istome mjestu isprepliću vinova loza, sorta malvazija i vodnjanska starinska buža. Antonio Pastrovicchio je na taj način želio odati počast precima svoje obitelji kao i brojnim generacijama koje su prakticirale sadnju maslinika zajedno s vinogradima.

Njihovom ekstra djevičanskom maslinovom ulju Tonin - Buža, vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja Flos Olei, ove je godine dodijelio 96 bodova, prenosi Maslinar.

Nagrađena Buža ima intenzivnu bistru zlatno-žutu boju s blagim zelenim nijansama. Aroma je bogata voćnim notama srednjozrele rajčice, jabuke i banane s naznakama bosiljka, metvice i peršina. Ulje ima kompleksan okus boba i celera. Gorčina je jasna, a pikantnost izrazita i harmonična.

Flos Olei preporuča uživanje u nagrađenom ulju uz predjela od morskih plodova, salatu od rajčice, juhe od mahunarki, pečeni krumpir, kozji sir i riblja jela.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove godine bit će uspostavljen Katastar maslinika
Odbor za maslinarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je 24. siječnja 2023. godine sastanak sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezin suradnicima, na kojem se razgovaralo o budućim natječajima u sektoru maslinarstva, problematici dokazivanje ekstra djevičanskog ulja (vezano uz pot…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.