3 min. čitanja

Najbogatijem Rusu zaplijenili jahtu, ali je lukavim manevrom uspio izigrati zapadne sankcije

Najbogatijem Rusu zaplijenili jahtu, ali je lukavim manevrom uspio izigrati zapadne sankcije
Foto: Facebook / Wikimedia

Ruski milijarder Aleksej Mordašov možda je izbjegao zamrzavanje svoje imovine. Naime većinu svog 34% udjela vrijednog više od milijardu eura u najvećoj svjetskoj turističkoj tvrtki Tui,  prodao je jednoj tvrtki s Britanskih Djevičanskih otoka .

Najbogatiji čovjek u Rusiji postao je najveći pojedinačni dioničar u Tuiju, kompaniji koja ima dvostruke kotacije na burzi u Frankfurtu i Londonu, nakon što joj je uskočio kako bi je održao na površini tijekom pandemije. U odboru Tuija podnio je ostavku 2. ožujka, dva dana nakon što ga je EU stavila na crnu listu. Britanska vlada uvela mu je sankcije u utorak, javlja Guardian.

Mordašov je bio među prvim oligarhom nad kojim su sankcije pokrenute, a EU je njegova ulaganja u banku Rossiya opisala kao “osobnu banku” visokih ruskih dužnosnika, a relevantnim za sankcije ocijenjeni su i njegovi udjeli u televizijskim postajama koje su igrale ulogu u destabilizaciji Ukrajine putem proruskih emisija.

Prošlog petka Tui je u regulatornoj prijavi i priopćenju za javnost objavio da je Mordašov prodao 29,9% svog udjela u Tuiju tvrtki Ondero Ltd, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima. Dionice po današnjim cijenama vrijede 1,2 milijarde eura. Tui je rekao da je preostalih 4,1 posto prodano poslovnom ruskom investicijskom subjektu, Severgroupu. Tui je rekao da su transferi izvršeni četiri dana ranije, 28. veljače – na dan kada je Modashov stavljen na popis sankcija EU-a.

Foto: Dubrovnik Airport / Facebook

Prema pravilima o sankcijama, Mordašov cijeli udio u Tuiju bi bio zamrznut, što bi značilo da ne može prodati svoje dionice, prikupiti dividende, glasovati na sjednicama uprave ili profitirati od udjela na bilo koji drugi način.

Međutim, Tui je potvrdio da je zamrznut samo mali dio koji drži Severgroup, vrijedan 155 milijuna funti. Tvrtka je priopćila da ne zna tko su vlasnici Ondera, niti je li njezin udio od 29,9 posto zamrznut pod režimom sankcija

Bloomberg je prošlog tjedna izvijestio da je udio Ondera ostao “povezan” s Mordašovim. Podatke o njegovom pravom vlasniku skrivaju pravila o tajnosti Britanskih Djevičanskih otoka. Prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva i bivša kolonija odupirali su se pozivima da objave svoj registar tvrtki, što znači da se informacije o dioničarima mogu dobiti samo u iznimnim okolnostima, kao što je zahtjev policije.

Mordašov je 28. veljače prenio još jednu vrijednu imovinu, predavši 1,1 milijardu dolara udjela u ruskoj rudarskoj grupi Nordgold svojoj supruzi Marini Mordašovoj.

Poslovni čovjek, koji je glavni izvršni direktor Severstal, najveće ruske grupe za čelik i rudarstvo, također predsjedava svojom matičnom tvrtkom, Severgroupom, privatnom investicijskom tvrtkom, koja ima interese u rasponu od telekomunikacija do rudarstva zlata, medija i inženjeringa.

Glasnogovornik Severstala rekao je da tvrtka ne može komentirati dogovor s Onderom. Dodala je:

– Samo vas želim podsjetiti da je gospodin Mordašov bio uključen na popis sankcija EU prije 28. veljače. Dakle, ništa se zapravo ne mijenja za Tui s britanskim sankcijama koje su nametnute gospodinu Mordašovu. Također mogu potvrditi da on nema nikakvu imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mordašov se suprotstavio odluci EU-a da ga stavi na crnu listu, rekavši dan kasnije:

– Vrlo dugo sam bio angažiran na razvoju gospodarske, kulturne i humanitarne suradnje s mnogim europskim zemljama i ne razumijem kako su te sankcije usmjerene protiv toga i kako ću to ja pridonijeti rješavanju strašnog sukoba u Ukrajini.

Jahta Alekseja Mordašova zaplijenjena je početkom ožujka u Italiji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Italija oduzima vile i jahte oligarsima, kako bi izvršila pritisak na Rusiju
Italija zaplijenila jahtu ruskog milijardera
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.