2 min. čitanja

Italija oduzima vile i jahte oligarsima, kako bi izvršila pritisak na Rusiju

Italija oduzima vile i jahte oligarsima, kako bi izvršila pritisak na Rusiju
Foto: Financijska policija Italije

Talijanska policija zaplijenila je vile i jahte vrijedne 143 milijuna eura od pet visokopozicioniranih Rusa koji su stavljeni na popise sankcija nakon napada Moskve na Ukrajinu, priopćila je kasno popodne talijanska vlada.

Luksuzna imanja zaplijenjena su na nekim od najprestižnijih talijanskih trgovačkih centara – na otoku Sardiniji, uz jezero Como i u Toskani – dok su dvije superjahte zaplijenjene na privezištu u sjevernim lukama.

Policijske operacije bile su dio koordinirane akcije zapadnih država da kazne bogate Ruse i pokušaju prisiliti predsjednika Vladimira Putina da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Popis kojeg je izdao ured talijanskog premijera Maria Draghija pokazuje da je najvrjednija imovina sada u rukama policije jahta od 65 metara, “Lady M”, čija je cijena 65 milijuna eura i pripadala je najbogatijem čovjeku Rusije, Alekseju Mordašovu. Kako smo već pisali, zaplijenjena je u luci Imperia.

Drugo luksuzno plovilo, Lena, zaplijenjeno je u obližnjoj luci Sanremo. Jahta je vrijedna oko 50 milijuna eura i bila je u vlasništvu Genadija Timčenka, kojeg je Putin opisao kao jednog od svojih suradnika.

Poduzetniku i milijarderi Alisheru Usmanovu zaplijenjena je vila vrijedn 17 milijuna eura na sredozemnom otoku Sardiniji, dok je Olegu Savčenku, članu ruskog parlamenta, oduzeta njegova kuća iz 17. stoljeća u blizini toskanskog grada Lucca, vrijedna oko 3 milijuna eura.

Neotkriveni broj nekretnina u vrijednosti od 8 milijuna eura zaplijenjen je u Comu od državnog TV voditelja Vladimira Solovjeva, koji se navodno požalio ruskoj televiziji kada je prošlog mjeseca saznao da riskira izgubiti svoje talijanske vile.

– Ali rekli ste nam da Europa ima sveta imovinska prava – rekao je on, citirao je The Daily Beast.

Ruski oligarsi kupili su brojne vile u odabranim talijanskim okruženjima tijekom proteklih 20 godina, a iz izvora bliskog vlasti doznaje se da se očekuje kako će sljedećih dana biti zaplijenjeno još imovine.

Tajkun metala i telekomunikacija, rođen u Uzbekistanu, Usmanov je poznat u Italiji po posjedovanju više nekretnina na Sardiniji, dok talijanski mediji navode da je Mordashov posjedovao vilu vrijednu oko 66 milijuna eura na istom otoku.

Uzimajući u obzir imovinu cijele njegove obitelji, časopis Forbes procjenjuje da je Mordashov prije sankcija imao procijenjenu neto vrijednost od 26,6 milijardi eura.

Mirko Idili, koordinator sindikata CISL-a na Sardiniji, upozorio je da bi sankcije i smanjena prisutnost bogatih Rusa ovog ljeta mogli negativno utjecati na gospodarstvo otoka i ugroziti više od 1000 radnih mjesta.

Odjel za financijsku obavještajnu djelatnost Banke Italije u petak je dao instrukcije talijanskim bankama da ju hitno izvijesti o svim mjerama poduzetim za zamrzavanje imovine osoba i subjekata stavljenih na popis EU.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Italija zaplijenila jahtu ruskog milijardera
Jurica Gašpar za RTL Potragu: “Teško je utvrditi vlasnike jahti, jer se mnoge registriraju na firme, žene ili ljubavnice”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.