2 min. čitanja

DRAMATIČNO SPAŠAVANJE Jedrilica se nasukala na ovaj pučinski otočić, posada evakuirana uz pomoć ribara!

DRAMATIČNO SPAŠAVANJE Jedrilica se nasukala na ovaj pučinski otočić, posada evakuirana uz pomoć ribara!
Foto: Boris Kačan / MPPI

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka je Lučkoj kapetaniji u Zadru u subotu, u 19:49 sati prenijela informaciju o nasukanju brodice lokaciji u blizini otoka Vrtlac. Na nasukanoj jedrilici su se nalazile dvije osobe te su ih jaki udari bure razbijali od stijene otoka, zbog čega su trebali hitnu evakuaciju s jedrilice.

Posadi jedrilice je dana uputa da odjenu prsluke za spašavanje, te da ostanu na jedrilici ukoliko je moguće do dolaska brodice RH 10 ZD. U 20:20 sati brodica LK Zadar isplovljava iz luke Gaženica. Obzirom na konfiguraciju obale na mjestu nasukanja (plitko dno) moglo se pretpostaviti da brodica RH 10 ZD neće moći prići unesrećenima, te je pozvan ribarski brod „CORDIS I“ (r/b “CORDIS I“ u trenutku kretanja prema unesrećenima bio je najbliži brod) da se uključi u akciju spašavanja koji je također krenuo prema otoku Vrtlac.

Foto: MPPI

Također, obzirom na manjak informacija o stanju unesrećenih zbog nastale panike, liječnik s obližnjeg otoka Molata je stavljen u pripravnost.

Foto: MPPI

U 21:05 sati je brodica RH 10 ZD stigla na mjesto nasukanja ali se zbog jake bure i plićine nije mogla približiti nasukanoj jedrilici pa je ribarski brod „CORDIS I“, krenuo u izvlačenje unesrećenih pomoću pomoćne brodice ribarskog broda.

Foto: Vesselfinder

U 21:25 sati je posada pomoćne brodice ribarskog broda uspješno prekrcala unesrećene, te ih je potom uspješno prebacila na brodicu RH 10 ZD, koja je nastavila prema luci Gaženica. Po dolasku u luku, zbog proživljenog šoka članice posade organiziran je prihvat Hitne medicinske službe u luci Gaženica. O svemu obaviještena charter kompanija. Okolnosti ove nesreće će biti utvrđene od strane LK Zadar.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Lučka kapetanija Šibenik po nevremenu spašavala Poljake na katamaranu: “Mora je bilo 4, jedva smo ih spasili”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.