2 min. čitanja

Zverinac – otok oaza mirnog života

Zverinac – otok oaza mirnog života
Foto: Michal Zvěřina / Facebook

ZVERINAC – Otok Zverinac u zadarskom akvatoriju smješten je uz sjeveroistočnu obalu Dugog otoka. Prema popisu iz prošle godine, taj otok trenutačno nastanjuje 56 stanovnika. No, kako se na otoku živi izvan turističke sezone?

Zverinac je otočić smješten uz sjeveroistočnu obalu Dugog otoka, nasuprot mjesta Božava, s kojim ga veže putnička pruga, a administrativno pripada Općini Sali. Istoimeno mjesto na otoku zbog svoje skrovitosti i prekrasnog okoliša posebno je zanimljivo nautičarima. Zverinac se prvi put spominje 1451. godine pod imenom Surian, a u prošlosti je imao i razvijenu glagoljašku tradiciju.

Radi njegove veličine, posjetitelji će otok i mjesto Zverinac najbolje upoznati kroz šetnju te tako iskusiti posvemašnji mir i opuštanje u netaknutoj prirodi.

Kako život prolazi, kako čovjek stari, sve više cijeni mjesta na kojima je mir, a upravo su naši otoci , pogotovo oni manji, mjesta gdje je mir jedino čega ima u izobilju. Mjesta su koja su bijeg od svakodnevnog stresa s drugačijim ritmom od onog kojeg nameće suvremeni gradski život. Zverinac je jedno od takvih mjesta. Prvi put se u dokumentima spominje u 14. stoljeću, kao mjesto gdje se vadio kamen za Mletačke potrebe, prenosi HRT.

Danas je Zverinac uredan i lijepo održavan otok, u čemu svi sudjeluju. U deset godina izgradili su dvije rive i na tome nisu stali. Složno su napravili i puteve do polja. Dvadeset kilometara puteva do maslinika i polja, bio je poticaj da se stanovnici vrate nekim svojim aktivnostima kao što su sadnja maslina i proizvodnja ulja. Posebno su ponosni na svoje masline i ulje. Sade autohtone masline, i drže se stare tradicije hladnog prešanja.

S vinogradima je malo teže jer zahtijevaju nešto više pažnje, no još se drže ovce i pravi se sir. Na otoku nedostaje mlađih ruku. Oni povremenu dolaze roditeljima pomoći kad treba oko maslina pokositi ili pognojiti, ili kad se u ljetnim mjesecima broj stanovnika višestruko poveća. Mnogi su se Zverinčani vratili na otok, nakon što su svoj radni vijek proveli u tuđini. S otoka se uvijek odlazilo trbuhom za kruhom.

Tako je se i lokalac Danko Škifić prije desetak godina vratio na svoj otok. Kaže kako su mu draži zimski nego ljetni mjeseci na otoku te kako se uvijek ima nešto za raditi. Svako ljeto ga posjećuju unuci, jedni s Floride a drugi iz Splita, koji uživaju u ljepotama ovog malog otoka.

– Dođi na Zverinac i naći ćeš mir, ljepotu i sadržaj koji će tvoj život učiniti kvalitetnijim –  poziva Branko Škifić, najstariji stanovnik otoka Zverinca.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.