2 min. čitanja

Na dnu Jadrana pronađena britanska podmornica nestala u Drugom svjetskom ratu

Na dnu Jadrana pronađena britanska podmornica nestala u Drugom svjetskom ratu
Foto: Twitter

Vjeruje se da je pronađena britanska podmornica koja je nestala tijekom Drugog svjetskog rata, čime se rješava misterija stara gotovo 80 godina. Tijela 62 člana posade nikada nisu identificirana i olupina nikada nije pronađena, pa priča nije zatvorena za obitelji nastradalih. Sve do sad...

18. travnja 1943. na pučini u blizini Monopolija, na talijanskoj strani Jadrana čula se eksplozija, a podmornica HMS Regent više nikada nije viđena. Četiri tijela - odjevena u Davisovu opremu za bijeg koju su koristili britanski podmorničari - isplivala su na obalu u tjednima koji su slijedili, piše Daily Mail.

Nade su propale 2003. godine, kada je olupina talijanske podmornice u blizini Barlette, nekih 110 kilometara sjeverno od Monopolija, pogrešno identificirana kao Regent.

No, sada stručnjaci vjeruju da su pronašli pravu olupinu, a ronioci tvrde da su je pronašli uz obalu u blizini Villanove di Ostuni, nekih 25 kilometara od Monopolija.

Postala poznata po spašavanju britanskog veleposlanika u Jugoslaviji

Fabio Bisciotti, koji vodi podmorsku istraživačku skupinu, rekao je:

- Ova olupina leži na dubini od 75 metara i naopako je. Kad smo stigli do nje, u prvom trenutku je bilo teško shvatiti da govorimo o Regentu. Ali ako proučite trup, sastav čelika, krmu i luk, shvatite da je riječ o britanskom dizajnu.

Inače, ta je podmornica postala je poznata u travnju 1941. godine po akciji spašavanja Ronalda Campbella, tadašnjeg britanskog veleposlanika u Kraljevini Jugoslaviji i osoblja veleposlanstva. Nakon bombardiranja Beograda 6. travnja 1941. godine Campbell i njegovi suradnici pobjegli su u hotel Boku u Herceg Novom gdje su dočekali kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije 16. travnja, piše Jutarnji list.

No, cijela Boka Kotorska pala je u ruke Talijana koji su zatim zarobili Campbella. U dramatičnim okolnostima, izbjegavši postavljene mine, podmornica Regent uplovila je 22. travnja u Boku Kotorsku gdje je provela devet sati, a nakon uzbudljive akcije Campbell je oslobođen te prebačen u Veliku Britaniju.

Regent je nastavio ratovati još dvije godine sve do 18. travnja 1943. godine kada je naletio na mine u moru u blizinu Monopolija i potonuo.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.