2 min. čitanja

Na današnji dan 1248. odobrena je upotreba glagoljice

Na današnji dan 1248. odobrena je upotreba glagoljice
Foto: Wikimedia

Senjski biskup Filip 1248. godine poslao je papi Inocentu IV. molbu za službeno odobrenje uporabe glagoljice u bogoslužju. Molbi je udovoljeno, a pismo se potom proširilo od Istre do Splita.

Glagoljica je staroslavensko pismo koje je u 9. stoljeću osmislio bizantski redovnik Ćiril. Slaveni su bili nepismeni i djelomice pokršteni, a dvije najjače sile, Rim i Bizant, pokušavale su proširiti svoju vlast na slavenske narode koji su se nalazili između njih. Dok se na Zapadu bogoslužje održavalo na latinskom jeziku, u Bizantu je bilo uobičajeno služiti misu na narodnom jeziku.

Moravski knez Rastislav šalje braću Konstantina i Metoda u tadašnje hrvatske krajeve da šire bogoslužje na narodnom jeziku. Za to je bilo potrebno pismo koje bi bilo prilagođeno lokalnom jeziku. Tako je nastala glagoljica na našim prostorima.

Do 12. stoljeća svi slavenski narodi pišu na glagoljici. Naziv ovog pisma dolazi od glagoljati što znači služiti misu na staroslavenskom jeziku te pričati i govoriti.

Jedan od centara glagoljaštva bio je grad Senj. Tamo je u 13. stoljeću služio biskup Filip. Svjestan činjenice da svećenici vrše bogoslužje na narodnom jeziku, što je protivno crkvenim propisima, 1248. godine Filip šalje papi Inocentu IV. molbu da mu se službeno odobri uporaba glagoljice u bogoslužju.

Kao argument navodi da je to stari običaj, što znači da se glagoljica do toga vremena već ukorijenila. Čini se da je biskup Filip uživao velik ugled kod pape jer ga je osobno posvetio za biskupa u Lyonu te udovoljio njegovoj molbi. Tako je papa 29. ožujka 1248. odobrio bogoslužje na glagoljici.

U 14. i 15. stoljeću zavladalo je zlatno doba glagoljice koja se proširila od Istre do Splita te obuhvatila Liku, Krbavu, Pounje i Pokuplje. Najstariji sačuvani glagoljaški spomenik je znamenita Bašćanska ploča, nastala oko 1100. godine.

Prva hrvatska knjiga tiskana je na glagoljici pod nazivom 'Misal po zakonu rimskoga dvora' iz godine iz 1483. Riječ je o prvom misalu u Europi koji nije napisan na latinskom jeziku.

Posljednja knjiga na glagoljici tiskana je 1893. Međutim, glagoljica se održala još mnogo dulje jer mnogi svećenici nisu htjeli prihvatiti misal na latinici koji je tiskan tek 1927. godine, prenosi Povijest.hr.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Kaligrafija, glagoljica i vino itekako idu zajedno - Prijavite se na radionicu u DUBoaku!
Naučite prekrasnu umjetnost kaligrafije i više o razvoju glagoljice ispijajući ukusno vino, pozivaju iz Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak. - Vodit ćemo vas kroz osnove glagoljice i kaligrafije, uključujući ponešto o povijesti glagoljice, značenju oblika te tehnikama potez…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.