2 min. čitanja

MREŽE I UDICE Eksploatacija mora u doba antike i ranog srednjeg vijeka

MREŽE I UDICE Eksploatacija mora u doba antike i ranog srednjeg vijeka
Foto: HPMS

Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Grada Umaga pozivaju vas na otvorenje izložbe "Mreže i udice",  autorice Branke Milošević Zakić.

Izložba Mreže i udice obrađuje temu eksploatacije mora u doba antike i ranog srednjeg vijeka temeljem višegodišnjih sustavnih istraživanja arheološkog lokaliteta Sipar u Istri, sjeverno od Umaga, kojima su otkriveni višeslojni ostaci arhitekture te brojni pokretni arheološki nalazi koji naseobine na poluotoku datiraju od 1. st. prije Krista do 9. st. poslije Krista. U ovim povijesnim razdobljima događale su se mnoge promjene u načinu života ljudi, mijenjale su se njihove životne potrebe što je dovodilo do prilagođavanja i promjena u arhitekturi naselja. Tijekom istraživanja utvrđeno je da je najmanje jedna od ovih promjena nastala obnavljanjem naselja poslije razaranja.

Cilj izložbe je da se na temelju znanstveno obrađenih arheoloških nalaza s ovog povijesno značajnog lokaliteta i drugih povijesnih izvora bar približno objasni i dočara kako je i u kolikoj mjeri jedna relativno mala ljudska zajednica bila povezana s morem i tako stoljećima funkcionirala prilagođavajući se, ne rijetko i dramatičnim, povijesnim okolnostima na globalnoj pozornici Mediterana.

Izložba je bila dio projekta "Čudesna morska ISTRAživanja" koji je imao za cilj promociju ribarstva/pomorstva područja FLAG-a Pinna nobilis financiranog sredstvima EU. Projekt je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede RH - Uprava za ribarstvo. Izložbu je realizirao Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split za Muzej grada Umaga.

Izložba će se otvoriti 14. prosinca 2023. (četvrtak) u 18:00 sati u Hrvatskom pomorskom muzeju Split, Glagoljaša 18

Izložba je realizirana kroz projekt “Čudesna morska ISTRAživanja” u suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SIPAR Drevni potopljeni grad koji ponekad izroni kod Umaga – Ima i svoju legendu | | Morski HR
Uz zapadnu obalu Istre, četiri kilometra od Umaga, nalazi se potopljeni grad Sipar. Jedan je to od najslikovitijih arheoloških lokaliteta na zapadnoj obali Istre, a prema arheološkim izvorima,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.