3 min. čitanja

Kvarnersko mjesto na vrhu litice s 35 stanovnika i barem dvostruko više mačaka

Kvarnersko mjesto na vrhu litice s 35 stanovnika i barem dvostruko više mačaka
Foto: Facebook

CRES - Jedino naseljeno mjesto na sjevernom dijelu otoka Cresa je Beli koji sa strme, 130 metara visoke litice, čuva priče o Liburnima i Rimljanima, nadgleda more i namiguje Krku.

Sjeverni dio otoka Cresa, pogotovo ako ga posjećujete izvan turističke sezone, otkrit će vam Kvarner u svoj njegovoj divljini i pomalo uspavanoj ljepoti.

O krškim pašnjacima i napuštenim pastirskim stanovima, visokim strmim obalama i tisućljetnoj šumi Tramuntani govorit će vam možda tek stariji otočani ili planinari koji se znaju zaputiti u avanturu stazom od Porozine do Belog, piše Punkufer.

Jedino naseljeno mjesto na ovome dijelu otoka je Beli koji sa strme, 130 metara visoke litice čuva priče o Liburnima i Rimljanima, nadgleda more i namiguje Krku. Putem do Belog oni navikli na široke asfaltne ceste možda će pomisliti da su se izgubili, ali vjerojatno će im to biti i drago kad im se otvori nestvarno lijep pogled na more.

Iako je prije nekoliko desetljeća Beli imao gotovo dvije tisuće stanovnika, danas u njemu živi tek njih 35, barem dvostruko više mačaka i - bjeloglavi supovi, kojima je Cres jedno od posljednjih utočišta u ovome dijelu Europe.

Položaj visoko nad morem odredio je i povijest Beloga, u prvom redu jer je radi nadgledanja plovnih puteva bio od izuzetne strateške važnosti. Rimljani su osnovali grad Caput Insulae ili Glava Otoka na mjestu nekadašnje liburnijske gradine, koji je imao potpunu autonomiju i status republike. Povezali su ga s Cresom, Osorom i Lubenicama, a i danas stoji most preko kanjona Potoka, koji je jedini očuvani rimski most ove strane Jadrana.

Beli je izvrsno očuvan i iako malen, pravi je grad. Izgleda kao neka romantična scenografija, s praznim trgom i gradskom ložom, crkvom sv. Marije i njezinim zvonikom, kaskadnim vinogradima kojima se stanovništvo prilagodilo surovoj litici i - pogledom iz bajke.

Čak i usred sezone na uskim popločanim uličicama Beloga rijetko ćete koga sresti. Turisti će se uglavnom sjatiti u konobu koja se nalazi na ulazu u mjesto.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Spašavanje bjeloglavih supova i njihovo ispuštanje u prirodu
Nakon oporavka u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, supovi se ispuštaju u prirodu. Video priču o tome ispričao je volonter Matthieu. Volonter Matthieu iz Francuske u sklopu Europskih snaga solidarnosti proveo je u udruzi Biom tokom 2022. godine de…
CNN: Istarski poluotok, obala Kvarnera i okolni otoci otkrivaju drugačiju stranu bogate hrvatske kulture i povijesti
Iako Dubrovnik i drugi dijelovi južne Dalmacije dobivaju puno više pozornosti od sjevera Jadrana, upravo tamo se mogu pronaći neke od najljepših regija u Hrvatskoj. Istarski poluotok, obala Kvarnera i okolni otoci otkrivaju drugačiju stranu bogate hrvatske kulture i povijesti. Ti predjeli hrvatske…
Liječnica prije 25 godina Zagreb zamijenila otokom, a prvi pacijent bila joj je – bolesna ovca!
CRES/LOŠINJ - Ova pionirka telemedicine o životu na otoku ima samo lijepe riječi, a mladim kolegama poručuje da imamo prekrasnu zemlju te da nije u velikom gradu “sve najljepše”. Često se s naših otoka upozorava na odlazak stručnjaka raznih profila i samim time nedostatak mnogih usluga i sadržaja,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.