4 min. čitanja

CNN: Istarski poluotok, obala Kvarnera i okolni otoci otkrivaju drugačiju stranu bogate hrvatske kulture i povijesti

CNN: Istarski poluotok, obala Kvarnera i okolni otoci otkrivaju drugačiju stranu bogate hrvatske kulture i povijesti
Foto: Boris Kačan

Iako Dubrovnik i drugi dijelovi južne Dalmacije dobivaju puno više pozornosti od sjevera Jadrana, upravo tamo se mogu pronaći neke od najljepših regija u Hrvatskoj. Istarski poluotok, obala Kvarnera i okolni otoci otkrivaju drugačiju stranu bogate hrvatske kulture i povijesti.

Ti predjeli hrvatske nude toliko povijesti – tragove koje su ostavili antički Grci, Rimljani, Venecija, Austro-Ugarska i Italija. Svi su oni utjecali na arhitekturu, jezik i gastronomiju regije, piše CNN.

Tartufi, maslinovo ulje, predivne sočne školjke i dagnje u Istri, jastozi na Kvarneru, janjetina s Cresa prepuna okusa. Svi oni fantastično se sparuju s istarskom malvazijom i teranom, kao i bijelom žlahtinom s Krka.

Ako nećete istraživati antičke rimske ruševine, venecijanska sela ili habsburške gradove, možete uživati u predivnim plažama na dugoj istarskoj obali, opatijskoj rivijeri ili na Kvarneru. Nakon toga možete trajektom posjetiti otoke – Krk, Cres, Lošinj i Rab, preporuča CNN svojim čitateljima, prenosi N1.

Istra

Turisti koji posjete srcoliku obalu istarskog poluotoka, mogli bi se zapitati jesu li slučajno zalutali u Italiju. Istra je kroz svoju dugu povijest bila dio Rimskog, Venecijanskog i Habsburškog carstva, a njihovo naslijeđe je vidljivo posvuda.

U Puli se posjetitelji mogu diviti jednom od najočuvanijih rimskih amfiteatara na svijetu, a na zapadnoj obali nalazi se očaravajuće lijep Rovinj.

Foto: Boris Kačan

Ako se udaljite od obale, naći ćete srednjovjekovna sela, vinograde i šume tartufa. Iznad vinograda uzdiže se srednjovjekovni Motovun, odakle se brzo stigne do Grožnjana gdje turisti mogu posjetiti mnoge ljetne koncerte na otvorenom. Jedan od najprivlačnijih načina za istraživanje Istre je planinarenje ili vožnja biciklom po Parenzani.

Opatija

Foto: Grad Opatija

Kad su Habsburgovci u 19. stoljeću otkrili blagu klimu Opatije, to dotad maleno ribarsko selo pretvorili su u kolijevku hrvatskog turizma. Uskoro su izgrađene pastelne kućice u stilu Belle Epoque, a mnoge od njih postali su veliki hoteli. Ovaj elegantni gradić može se upoznati iz parka Angiolina, gdje se danas nalazi i hrvatski muzej turizma.

Šetnja Lungomareom – promenadom dugom preko osam kilometara, velik je užitak.

Rijeka

Najveća hrvatska luka nije samo točka za trajekte kojima možete doći do okolnih otoka. Ovaj kozmopolitanski grad – Europski glavni grad kulture u 2020. – vrijedi detaljnije posjetiti. Korzo je glavni dio grada, predviđen samo za pješake, gdje možete šetati pored habsburških kuća i popiti kavu na nekoj od terasa kafića. Ako želite otputovati još dalje u povijest, popnite se 528 stuba do Trsata, tvrđave iz 13. stoljeća s koje puca pogled na čitav grad i otoke.

Foto: Boris Kačan

Krk

Uz Cres, Krk je najveći hrvatski otok, povezan s kopnom dugim mostom. Mnogi turisti posjećuju Bašku na jugu otoka, no Krk je prepun plaža. Selo Vrbnik je mjesto gdje možete kušati žlahtinu, bijelo vino s Krka.

Foto: Boris Kačan

Grad Krk, ujedno i najveće naselje na otoku, otkriva kompleksnu povijest regije sa svojim starim gradom u kojoj se nalaze srednjovjekovna tvrđava, rimski samostan i venecijanske kuće pored kojih vijugaju uske uličice. Potražite puteljke koji vas mogu odvesti do skrivenih plaža.

Cres

Dugi i tanki otok Cres vijuga oko zapadne obale Krka. Radi se o relativno netaknutom dijelu Jadrana gdje ovce slobodno šeću pašnjacima. Ovdje se može kušati jedna od najukusnijih janjetina u Hrvatskoj. Na Cresu se nalazi tek šačica naselja, uključujući maleni venecijanski grad Cres ili mnogo manji rimski Osor.

Foto: Boris Kačan

Ovo je uspavano mjesto, prepuno tihih šljunčanih uvala, malim jezerom i, iznenađujuće, rezervatom za supove. Kada vam dosadi opuštanje na plažama u Valunu ili Lubenicama, možete istraživati gotovo 80 kilometara planinarskih puteljaka kojima ćete otkriti divljinu unutrašnjosti otoka, ali i očaravajuću ljepotu obale.

Lošinj

Spojen s jugozapadnim dijelom Cresa visećim mostom, na Lošinj možda i nije toliko jednostavno doći, ali se definitivno isplati.

Prepun divljeg bilja, Lošinj je umirujuće i mirisno mjesto, što ćete otkriti šetnjom putevima skrivenim među borovima. Dva najveća sela na otoku, Mali Lošinj i Veli Lošinj, pokazuju naslijeđe Venecije. U Malom Lošinju možete posjetiti muzej Apoksiomena gdje ćete okusiti povijest promatrajući brončani kip grčkog sportaša koji je u Jadranu ležao neotkriven više od 2.000 godina.

Foto: Boris Kačan

U 19. stoljeću austrijski car Franjo Josip otkrio je potencijal Lošinja kao mjesta gdje se može potpuno opustiti uživajući u mirisnom zraku.

Rab

Druga kraljevska dinastija proslavila je otok Rab. 1936., nesuđeni britanski kralj Edward VIII i njegova tadašnja ljubavnica, a kasnije supruga Wallis Simpson, goli su se kupali u vodama poluotoka Frknja i tako pokrenuli tradiciju nudističkih plaža koja nikada nije nestala.

Foto: Boris Kačan

Na ovom malenom otočiću nalazi se najmanje dvadesetak pješčanih plaža – što je poprilično kada uzmete u obzir da se nalazite u zemlji kojom dominiraju kamenite i šljunčane uvale. Možete planinariti u Loparu i baš tamo ćete naći neke od najljepših plaža.

Nisu samo kristalne vode Raba oduševile turiste plave krvi. Prekrasna i fantastično očuvana srednjovjekovna arhitektura grada Raba jednako je očaravajuća, prenosi N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.