1 min. čitanja

MINISTARSTVO: Zbog ubijene tune u Bibinju inspekcija na terenu – slijede kazne!

MINISTARSTVO: Zbog ubijene tune u Bibinju inspekcija na terenu – slijede kazne!
Photo: eBibinje.net/Screenshot/Video/

ZAGREB/BIBINJE – O slučaju u bibinjskoj uvali Jaz gdje je 240 kg tešku zalutalu tunu nekolicina mještana 15. svibnja 2018. godine između 16 i 18 sati izbola ostima, izvadila na obalu, tranširala i podijelila meso, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede.

“Prikazane aktivnosti su zabranjene. Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je inspekcijski nadzor nakon kojeg  će se pokrenuti prekršajni postupak prema prekršiteljima u skladu sa Zakonom o morskom ribarstvu,” kratko su pojasnili iz Ministarstva.

Inspektorima za koje neslužbeno doznajemo kako su danas izišli na teren, nije bilo teško pronaći osobe za koje sumnjaju da su napravile prekršaj jer su isti javno u medijima istupili i priznali kapitalni ulov, pritom ne sumnjajući da su napravili išta protuzakonito. Ipak, s obzirom da se radi o vrsti koja je pod kvotom ulova, odnosno strogim nadzorom, doznajemo kako je inspekcija morala izići na teren.

Kazne nisu male, a s obzirom da je istraga u tijeku, službenih očitovanja nema. Doznajemo ipak da se istražuje i koliko je ukupno prekršaja napravljeno jer je moguće da ih je istodobno nekoliko, pa bi se i kazne mogle zbrajati, a treba utvrditi i jesu li prekršaj napravile pravne ili fizičke osobe. Ako je suditi samo prema članku 84. važećeg Zakona o ribarstvu, kazne nisu male i penju se između 20.000,00 do 50.000,00 kuna za pravnu osobu, 5.000,00 do 40.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi i 5.000,00 do 30.000,00 kuna za obrtnika ili fizičku osobu!

Kako je izgledala borba mještana i tune, pogledajte ovdje: VIDEO: Krvavi obračun s tunom u Bibinjama – Izbodena i vezana, uspjela nakratko i pobjeći!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.