2 min. čitanja

Ministarstvo o kamerama na pomorskom dobru u Bobovišćima: “Uložili su žalbu, ali izdan je optužni prijedlog”

Ministarstvo o kamerama na pomorskom dobru u Bobovišćima: “Uložili su žalbu, ali izdan je optužni prijedlog”
Foto: Čitatelj

BOBOVIŠĆA – Barem tri godine u Bobovišćima na otoku Braču stoje ilegalno izbetonirane škrape s osobnim pristupom moru, držačima suncobrana, klupicama i što je najčudnije – videonadzorom! Nakon što smo o tome objavili članak, upitavši se “Što pobogu radi država?“, odgovorili su nam iz Državnog inspektorata da je protiv investitora podnesena kaznena prijava jer je sve naloge inspekcije jednostavno izignorirao. Stigao je odgovor i Ministarstva mora kojeg prenosimo u cijelosti:

“Iz nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u ovom predmetu postupalo se 2021. godine, odnosno, proveden je inspekcijski nadzor te izdano rješenje o zabrani radova, uslijedila je žalba na inspekcijsko rješenje koja je još u postupku. Također, izdan je optužni prijedlog protiv odgovornih osoba.

Nakon navedenog, Građevinska inspekcija Državnog inspektorata donijela je svoje rješenje o uklanjanju predmetnog objekta pa predlažemo da se za detalje u navedenom postupanju obratite nadležnima za taj postupak”, poručuju iz Ministarstva mora.

Podsjetimo, ova sramota stoji tamo najmanje tri godine. Toliko je prošlo od kad su krenule prve prijave mještana protiv moćnog poduzetnika Željka Runje, javnosti poznatg i kao člana uprave ruske naftne tvrtke Rosnjeft, koji je, kako je prenio Poslovni dnevnik, krenuo graditi iako tad nije imao građevinsku dozvolu. Mještani su se požalili da je uzurpirao lokalnu plažu, zagradio šetnicu, napravio tunel do mora i postavio kamere, te kako ni jedna nadležna služba nije reagirala na njihove pozive. Novinari Telegrama potom su izišli na teren i potvrdili većinu navoda susjeda. O slučaju je prije dvije godine pisao i 24 sata gdje piše da je država naftašu skrojila i jeftino prodala parcelu da može lakše od vile do plaže.

Žurni postupci koji traju godinama

Morski HR je još prošle godine pisao da su djelatnici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije zatražili žurno zaustavljanje neovlašenih radova i devastacije pomorskog dobra na području Bobovišća na moru, na Braču, ispred kuće Runje (k.č.2010/7).

Zahtjev za žurnim postupanjem upućen je svim nadležnim službama: Državnom inspektoratu RH, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Upravo je za česticu zemlje 2010/7, k.o. Bobovišće Runjin odvjetnik Gordan Lolić novinarima Telegrama 2019. godine pojašnjavao kako je plaža, koja se nalazi ispod postojećeg objekta u vlasništvu Željka Runje, zatečena prilikom kupnje nekretnine označene kao čest. zem. 2010/7, k.o. Bobovišće.

– Plaža danas izgleda jednako kako je izgledala i tada, prilikom kupnje spomenute nekretnine, a gospodin Runje je održava urednom i čistom, isključivo na svoj trošak, a na korist sviju koji se istom plažom i koriste – kazao je tada. Zaboravio je doduše pritom spomenuti da su na plaži jednako ilegalno montirane i kamere koje tamo stoje, evo i dan danas.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ŠTO POBOGU RADI DRŽAVA? Postavio kamere na prethodno ilegalno betonirano pomorsko dobro
Protiv investitora u Bobovišćima podnesena kaznena prijava: “Unatoč zabrani nastavio ilegalno graditi!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.