3 min. čitanja

ŠTO POBOGU RADI DRŽAVA? Postavio kamere na prethodno ilegalno betonirano pomorsko dobro

ŠTO POBOGU RADI DRŽAVA? Postavio kamere na prethodno ilegalno betonirano pomorsko dobro
Foto: Čitatelj

BOBOVIŠĆA – Da u ovoj državi možeš sve ili gotovo sve ako imaš novca, dokazao je već dobro javno isprostituiran slučaj Vrulja, za kojeg se ne bi ni znalo da nije medija. Mnoštvo je slučajeva bahatih i bezobraznih milijunaša koji misle da mogu što im se sprdne, a ne pomažu u tome ni institucije ove zemlje koje se ponašaju nezainteresirano i tromo, mada se radi upravo o državnoj imovini i javnom dobru, što pomorsko dobro u cijelosti i jest! Slučaj iz Bobovišća na Braču dokazuje gotovo sve od navedenog; bahatog graditelja ilegalne tvorevine na našem, javnom dobru, ilegalno postavljanje kamera, ali i nereagiranje države, unatoč svoj sili prijava i medijskih napisa. Vrijeme je da se postavi pitanje odgovornosti institucije ili pojedinačne osobe, na čemu ćemo svakako inzistirati!

Čitatelj je proteklih dana navratio do Bobovišća koje često posjećuje svojom brodicom i fotografijom zabilježio izbetonirane škrape s osobnim pristupom moru, držačima suncobrana, klupicama i što je najčudnije – videonadzorom!

Foto: Čitatelj

– Prošli vikend smo cura i ja uočili kako je na divlje izgrađenoj i privatiziranoj “plaži” postavljena okretna kamera kako bi se omogućio stalni nadzor i potjeralo eventualno “prijestupnike”. Toliko o tome da je pomorsko dobro “opće dobro” – eklatantan primjer kršenja zakona – primjećuje čovjek vrlo neugodnu činjenicu koja, nažalost, nije od jučer.

Naime, ova sramota stoji tamo najmanje tri godine. Toliko je prošlo od kad su krenule prve prijave mještana protiv moćnog poduzetnika Željka Runje, javnosti poznatg i kao člana uprave ruske naftne tvrtke Rosnjeft, koji je, kako je prenio Poslovni dnevnik, krenuo graditi iako tad nije imao građevinsku dozvolu. Mještani su se požalili da je uzurpirao lokalnu plažu, zagradio šetnicu, napravio tunel do mora i postavio kamere, te kako ni jedna nadležna služba nije reagirala na njihove pozive. Novinari Telegrama potom su izišli na teren i potvrdili većinu navoda susjeda. O slučaju je prije dvije godine pisao i 24 sata gdje piše da je država naftašu skrojila i jeftino prodala parcelu da može lakše od vile do plaže.

Foto: Čitatelj

Morski HR je još prošle godine pisao da su djelatnici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije zatražili žurno zaustavljanje neovlašenih radova i devastacije pomorskog dobra na području Bobovišća na moru, na Braču, ispred kuće Runje (k.č.2010/7).

Zahtjev za žurnim postupanjem upućen je svim nadležnim službama: Državnom inspektoratu RH, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Upravo je za česticu zemlje 2010/7, k.o. Bobovišće Runjin odvjetnik Gordan Lolić novinarima Telegrama 2019. godine pojašnjavao kako je plaža, koja se nalazi ispod postojećeg objekta u vlasništvu Željka Runje, zatečena prilikom kupnje nekretnine označene kao čest. zem. 2010/7, k.o. Bobovišće.

– Plaža danas izgleda jednako kako je izgledala i tada, prilikom kupnje spomenute nekretnine, a gospodin Runje je održava urednom i čistom, isključivo na svoj trošak, a na korist sviju koji se istom plažom i koriste – kazao je tada. Zaboravio je doduše pritom spomenuti da su na plaži jednako ilegalno montirane i kamere koje tamo stoje, evo i dan danas.

Foto: Čitatelj

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić nam je kazala da su i ovaj slučaj, kao i niz sličnih prije i poslije slali nadležnima za reakciju:

– Mi smo to slali svima. I općini i Inspektoratu. Ako su što i napisali, na terenu nije ništa napravljeno. Teško mogu komentirati rad drugih institucija, znam da su u nedostatku kadra i inspektora. Jednako tako nismo upoznati s postupanjem, ali to ne znači da nitko nije izišao i napisao rješenje o uklanjanju – kazala nam je kratko Dorčić.

U međuvremenu čekamo odgovore Ministartva mora, prometa i infrastrukture, te Državnog inspektorata. Poslali smo im tri pitanja:

– Jeste li, što i kad poduzeli po ovom pitanju i je li tko već procesuiran?– Zašto je navedeni ilegalno postavljen objekt još uvijek prisutan (i kamere su tu najmanje tri godine)? – Koja institucija je odgovorna za izostanak reakcije?

Odgovore ćemo objaviti, čim ih dobijemo.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Zatražena žurna zabrana devastacije pomorskog dobra u Bobovišću – Spornu česticu kupio najmoćniji Hrvat naftnog biznisa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.