2 min. čitanja

Zatražena žurna zabrana devastacije pomorskog dobra u Bobovišću – Spornu česticu kupio najmoćniji Hrvat naftnog biznisa

Zatražena žurna zabrana devastacije pomorskog dobra u Bobovišću – Spornu česticu kupio najmoćniji Hrvat naftnog biznisa
Foto: Facebook

BOBOVIŠĆE – Djelatnici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije zatražili su žurno zaustavljanje neovlašenih radova i devastacije pomorskog dobra na području Bobovišća na moru, na Braču, ispred kuće Runje (k.č.2010/7).

Dojavu o nezakonitim radovima predstavnici Splitsko-dalmatinske županije zaprimili su putem aplikacije za prijavu devastacija na web portalu Pomorsko je dobro, dok su fotografije objavljene u FB grupi “Zaštitimo Bobovišća”.

Zahtjev za žurnim postupanjem upućen je svim nadležnim službama: Državnom inspektoratu RH, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Mediji su već pisali o ilegalnim radovima na spornoj čestici pomorskog dobra, a mještani ih dovode u vezu sa Željkom Runjom, članom uprave ruske naftne kompanije Rosnjeft, jednim od najbližih suradnika glavnog izvršnog direktora Rosnjefta, Igora Sečina, koji je pak jedan od najutjecajnijih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Od kad je prije nekoliko godina kupio parcele u atraktivnom Mihoj Ratu kod Bobovišća na Braču, bageri jednostavno ne prestaju kopati.

Upravo je za česticu zemlje 2010/7, k.o. Bobovišće Runjin odvjetnik Gordan Lolić novinarima Telegrama 2019. godine pojašnjavao kako je plaža, koja se nalazi ispod postojećeg objekta u vlasništvu Željka Runje, zatečena prilikom kupnje nekretnine označene kao čest. zem. 2010/7, k.o. Bobovišće.

Foto: Facebook

– Plaža danas izgleda jednako kako je izgledala i tada, prilikom kupnje spomenute nekretnine, a gospodin Runje je održava urednom i čistom, isključivo na svoj trošak, a na korist sviju koji se istom plažom i koriste – kazao je tada.

Novinare je tad upozorio da to je li počinjen prekršaj ili ne, ne utvrđuje Ured za graditeljstvo niti Građevinska inspekcija:

– Takve se činjenice utvrđuju u točno određenom postupku pred za to nadležnim tijelom. Sve dok se u pogledu postupanja gospodina Runje ne donese pravomoćna odluka o možebitnoj prekršajnoj odgovornosti, gospodin Runje nije počinio nikakav prekršaj. Vjerujem da vam je ovo načelo dobro poznato te stoga ne biste trebali, ni na koji način, prejudicirati nečiju odgovornost odnosno krivnju – kazao je tad Lolić.

No ovaj put su radnici zatečeni i snimljeni u radovima na pomorskom dobru i upravo su djelatnici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije zatražili žurno zaustavljanje neovlašenih radova i devastacije pomorskog dobra.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.