1 min. čitanja

Lučka uprava Poreč bilježi više noćenja nego 2019.

Lučka uprava Poreč bilježi više noćenja nego 2019.
Foto: Lučka uprava Poreč

POREČ – Iz Lučke uprave Poreč priopćili su da je broj plovila na tranzitnom vezu u porastu za 16%, dok su noćenja porasla za 22% u odnosu na 2019. Zabilježen je i trend produženog boravka brodova u porečkim lukama.

Porečka lučka uprava u dosadašnjem dijelu godine bilježi bolje rezultate nego rekordne 2019. godine pa su im i skočili prihodi za 56%, što je dijelom rezultat većih brodova koji dolaze u porečku luku.

Što se tiče međunarodnog prometa, u 2022. godini ostvareno je 8% manje nego 2019. godine. Razlog tome su, smatraju u Lučkoj upravi, izmijenjene okolnosti na tržištu nakon pandemijskog razdoblja. Podsjećaju kako je 2020. godine međunarodni promet potpuno izostao, dok se prošle 2021. godine samo polovično vratio.

Tu, kažu, treba uzeti u obzir i povećanje cijene goriva što značajno utječe na međunarodni promet kao i otežani i skuplji ulazak u Veneciju, kojoj su gravitirali i nautičari s porečkog područja.

U porečkoj luci najviše su se vijorile zastave Italije, zatim Njemačke i Austrije.

– Izdvajamo da je zabilježen porast broja plovila na sidrištu u odnosu na obalu, dok se na obali povećao broj putničkih plovila na domaćim kružnim putovanjima s dobrim najavama za sljedeću godinu kada bi porečka luka mogla postati home-port za takva sve popularnija kružna putovanja – kazao je ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić.

Tu, napominju, valja istaknuti i da se ove godine vratila jedna od najpoznatijih ponuda luke Poreč – međunarodna linija Poreč-Venecija.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.