3 min. čitanja

Kvarner u srpnju ostvario 83% noćenja iz rekordne 2019. godine

Kvarner u srpnju ostvario 83% noćenja iz rekordne 2019. godine
Foto: TZ Kvarner

Prema službenim podacima sustava eVisitor, na Kvarneru je u srpnju ostvareno 4,6 milijuna noćenja čime je dostignuto 83% noćenja iz rekordne 2019. godine, te 20% više noćenja u odnosu na 2020. godinu! Nakon više no odlične predsezone tijekom koje je na Kvarneru ostvareno više od 2 milijuna noćenja (što je 50% noćenja u odnosu na 2019. godinu), od siječnja do srpnja ostvareno je gotovo 70% turističkih noćenja iz 2019. godine tj. 24% više u odnosu na 2020. godinu.

– Ovo su rezultati koje smo priželjkivali i kojima smo težili dok smo zajednički radili na promociji regije i pripremi svih onih elemenata za koje gosti očekuju da im budu dostupni i osigurani na destinaciji u vrijeme pandemije. Dostigli smo cilj od ostvarenih 70% turističkih noćenja iz 2019. godine koju svi pamtimo kao najjaču turističku godinu u Hrvatskoj. Zadnjeg tjedna mjeseca srpnja na dnevnoj bazi bilježili smo stalne poraste u broju noćenja gostiju iz Njemačke, Austrije, Češke i Poljske, i to ne samo u odnosu na 2020. godinu već i na 2019. godinu. Primjerice, u drugom dijelu ovogodišnjeg srpnja broj gostiju koji je boravio na regiji je zamjetno porastao te trenutno dnevno brojimo oko 185.000 gostiju. Prema informacijama i najavama dobra potražnja i brojni upiti pristižu i za kolovoz i rujan – pri tome posebice treba uzeti u obzir kako su u njemačkim pokrajinama Baden-Württemberg i Bavarskoj tek krenuli ljetni školski praznici, pa razloga za optimizam i dobre rezultate u kolovozu itekako imamo usprkos izmjenjenim uvjetima pri povratku u Njemačku koji su po odluci njemačke Vlade na snazi od 1. kolovoza. S obzirom na taj veliki broj ljudi koji trenutno boravi na našoj regiji, moramo i dalje ostati odgovorni i tako zajednički doprinijeti očuvanju stabilne i povoljne epidemiološke situacije te nastaviti s održavanjem statusa Hrvatske kao trenutačno jedne od najsigurnijih destinacija za odmor na Mediteranu, kako bi mogli i realizirati te dobre najave. Zahvaljujemo svima još jednom na uloženom trudu, svjesni smo napora koje svi turistički djelatnici ulažu kako bi ispoštovali sve sigurnosne protokole i time zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje naših gostiju – kazala je dr.sc. Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

U prilog dobrim rezultatima i najavama za kolovoz i rujan idu i istraživanja Europske putničke komisije (ETC) koja je objavila podatak kako 70% Europljana planira putovanje u neku drugu EU zemlju u sljedećih 6 mjeseci, od toga se čak 41% ispitanika izjasnilo kako planira putovati tijekom kolovoza i rujna, dok manji dio (oko 16%) planira putovati tek na jesen. Ipak, sve će na kraju ovisiti o epidemiološkoj slici i eventualnim novim mjerama.

Potražnja za najkvalitetnijim smještajem skočila za 60%!

– Potražnja za smještajem najviše kategorije u 2021. godini skočila je za 60%, što znači da su i dalje najtraženiji objekti s 4 i 5 *, i to kuće za odmor i vile s bazenima, kampovi i hoteli. Gosti traže smještaj koji će im ponuditi i osigurati kvalitetne sadržaje i prostor kojeg mogu imati samo za sebe. To nam potvrđuju i najnovije srpanjske brojke kada ih usporedimo sa srpnjem 2020. godine: u obiteljskom smještaju s 5 * ostvareno je 25% više noćenja, u kampovima s 5 * 35% više noćenja, a u hotelima s 5 * gotovo 80% više noćenja. Time se na Kvarneru nastavlja trend potražnje za smještajem visoke kategorije kojeg ističemo već posljednjih nekoliko godina – pojašnjava direktorica TZ Kvarnera.

Usporedimo li ovogodišnji srpanj s prošlogodišnjim kada govorimo o posjećenosti kvarnerskih subregija, situacija je sljedeća:

– Na otoku Krku je u srpnju ostvareno 1,8 milijuna noćenja (odnosno 13% više nego u prošlogodišnjem srpnju), što znači da otok Krk i dalje drži udjel od 40% svih ostvarenih noćenja i time je ostao najtraženija destinacija na Kvarneru. Slijede ga Cresko-lošinjski otoci s 16% više noćenja, Crikveničko-vinodolska rivijera s 20% više noćenja, otok Rab s 16% više noćenja, Opatijska rivijera s 35% više noćenja, Riječko područje s 38% više noćenja te Gorski kotar s 28% više ostvarenih noćenja.

Od siječnja do srpnja gotovo sve kvarnerske subregije dostignule su od 60 do 70% noćenja iz 2019. godine, uz iznimku Gorskog kotara gdje je ostvaren gotovo pa jednak broj noćenja kao u 2019. godini!

– Ukupno gledano, od siječnja do srpnja, najbrojniji inozemni gosti na Kvarneru su gosti iz Njemačke (1,5 milijuna noćenja) i Slovenije (1,3 milijuna noćenja), a slijede ih domaći gosti (1,2 milijuna noćenja) i gosti iz Austrije (600.000 noćenja). Međutim, vrlo dobre vijesti su i da smo ovog srpnja s pojedinih tržišta zabilježili bolje rezultate i od onih iz rekordne 2019. godine: tako s Češke i Poljske bilježimo rast u broju noćenja od po 7% – kaže direktorica TZ Kvarner.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.