3 min. čitanja

KUD PLOVI OVAJ BROD Priča o grčkom brodu koji je od orkanske bure nastradao prije 2500 godina

KUD PLOVI OVAJ BROD Priča o grčkom brodu koji je od orkanske bure nastradao prije 2500 godina
Foto: Vedran Dorušić

SPLIT – Sveučilišna galerija Vasko Lipovac u Splitu, od petka 28.1.2022. domaćin je izložbe „Kud plovi ovaj brod?“, a prilikom otvaranja je predstavljena i istoimena monografija. Simboličan naslov zapravo upućuje na brodski teret koji je pronađen 2015. u podmorju uvale Juro na otoku Žirju. Cijela priča počinje puno ranije, točnije u 4. stoljeću prije Krista kada je grčki brod koji je u amforama prevozio vino nastradao pod velikim udarima bure. Iako za sada ne znamo odakle je brod krenuo, ni gdje je pošao, njegov teret pronađen je gotovo 2500 godina kasnije, na dubini od 20 do 40 metara, gdje smo na morskoj padini pronašli razasute amfore i keramičko posuđe.

U želi da prijave lokalitet, Vedran Dorušić i Stipica Birin  2015. godine pregledavaju teren po dostupnim informacijama te pronalaze ovaj jedinstven lokalitet. Odmah su prijavili lokalitet, isti je već sljedeće godine preliminarno dokumentaran. Pronađene amfore spadaju u tip Korint B, ali nalaze se i mnogi drugi predmeti. U tom periodu, Ministarstvo kulture ne nalazi sredstva za financiranje ovakvog jedinstvenog pronalaska. Ipak, zahvaljujući donacijama slovenskog ronioca i vlasnika firme Maritim d.o.o. Andreja Uvodića, brodolom je dokumentiran. Kasnije će postati jasno da je ova donacija postala, nešto više.

Vedran Dorušić – Foto: Osobni album

Među brojnim dokumentiranim brodskim posuđem kao što su zdjele, vrčići i skifosi, ističe se askos – posuda za piće, koja izgledom podsjeća na polegnuti vrč. Potpuno očuvan, ovo je jedini ovakav primjerak na istočnoj obali Jadrana. Simpatična je i priča vezana za njegov pronalazak.

U kampanji 2020. godine, dok je istraživačka ekipa ručala između dva zarona, vez je popustio i brod se počeo udaljavati od obale. Sljedeći zaron započeo je tako što je netko prvo morao nanovo privezati brod. Taj sretni zadatak dopao je Vedrana D. Tek 15-ak minuta nakon što je zaronio, Vedran se vratio na površinu, u rukama držeći potpuno očuvani askos. Kasnije će u dnevniku opisati točnu poziciju, dubinu i kontekst pronađenog artefakta.

Foto: Vedran Dorušić

Nažalost, ni narednih godina financiranja nisu bila dovoljna za konkretne kampanje. Da nevolja ne ide sama, potvrdila je i činjenica da je lokalitet pljačkan tijekom 2019. godine. Budući da je nalazište takvo da ga nije moguće sačuvati in situ, u kampanji sljedeće godine, preostale amfore i keramičko posuđe izvađeno je iz svog višestoljetnog boravka i postepeno prebačeno u Split na daljnju brigu. Podvodni arheolozi, ronioci na izmaku snaga, u borbi protiv pljačkaša, sigurno su dopremili vrijedne nalaze šačici sretnika na Umjetničkoj akademiji, a vrijedne ruke studenata pod mentorstvom doc. art. dr. sc. Mione Miliše i v. pred. Filipa Rogošića pobrinule su se da materijal bude pravilno restauriran i konzerviran kako bi ostao sačuvan budućim generacijama.

Foto: Vedran Dorušić

U (jedva) radnim uvjetima, u maloj bijeloj kućici na Kampusu, sačuvalo se neprocjenjivo blago. Hrvatska kulturna baština ( zapravo svjetska ) bogatija je za nalaze o kakvim većina europskih zemalja može samo sanjati, a da smo u Americi, o cijeloj priči bi već vjerojatno bio snimljen film. Detaljan proces od desalinizacije pa sve do sjajnog predmeta u vitrini možete pročitati u monografiji koja je rezultat dugogodišnjih radova.

Foto: Vedran Dorušić

Autori izložbe su studenti s Odsjeka za restauraciju i konzervaciju, pod mentorstvom doc. art. dr. sc. Mione Miliše i v. pred. Filipa Rogošića s Umjetničke akademije u Splitu, te dr.sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Monografiju, osim navedenih, potpisuje i dr.sc. Maja Miše, splićanka s adresom na Cambridgeu, koja je radila analize uzoraka keramike.

Izložbu možete pogledati do 1.3.2022. u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ u Splitu.

Vedran Dorušić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.