1 min. čitanja

KONAČNO Nakon niza poteškoća najveći autonomni brod konačno prešao Atlantik

KONAČNO Nakon niza poteškoća najveći autonomni brod konačno prešao Atlantik
Foto: IBM

Autonomno plovilo MAYFLOWER, koje je napravljeno s misijom da prijeđe Atlantik istom rutom kojom su 1620. godine u novi svijet stigli engleski doseljenici, konačno je stiglo do obala Sjeverne Amerike. No ne u Massachusetts, gdje mu je bilo odredište, već u Kanadu.

Autonomni brod Mayflower (MAS) završio je u nedjelju putovanje dugo 4400 kilometara, od Plymoutha u Velikoj Britaniji do Halifaxa u Novoj Škotskoj u Kanadi. Trebao je otići u Massachusetts u SAD-u, ali je preusmjeren u Kanadu kako bi se istražili mehanički problemi koje je brod imao tijekom prelaska Atlantika. A nije da ih nije bilo.

Od samog početka misiju prate problemi i tehnički kvarovi. Brod je na putovanje trebao krenuti još 2020. godine, no ono je odgođeno zbog pandemije. Novi pokušaj prelaska Atlantika trebao se dogoditi u lipnju prošle godine, no misija je ponovno odgođena zbog mehaničkog kvara. Treća sreća osmjehnula se prije mjesec dana kada se suvremeni, autonomni MAYFLOWER otisnuo preko Atlantika na rutu kojom su prije više od 400 godina zaplovili engleski doseljenici. No opet se dogodio mehanički kvar zbog čega je brod preusmjeren na Azore gdje je ostao sve dok se vremenski uvjeti nisu poboljšali.

Kada je brod konačno krenuo preko Atlantika u novi svijet ponovno ga je zadesio mehanički kvar zbog čega su inženjeri odlučili preusmjeriti ga u kanadski Halifax. Voditelj projekta Brett Phaneuf rekao je da je IBM-ova tehnologija “nastavila funkcionirati kako je predviđeno” te da je i dalje u planu da brod otplovi do Massachusettsa, a zatim i do Washingtona, prenosi BBC.

Originalni Mayflower, 30 metara dug drveni brod s tri jarbola i platnenim jedrima postizao je najveću brzinu od 6 km/h. Prevozio je 102 putnika i oko 30 članova posade, a od Plymoutha do Cape Coda u Massachusettsu plovio je nešto više od 2 mjeseca.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Autonomno plovilo u drugom pokušaju prelaska Atlantika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.