1 min. čitanja

VIDEO Kinezi pustili u promet prvi autonomni svjetski “nosač dronova i podmornica”

VIDEO Kinezi pustili u promet prvi autonomni svjetski “nosač dronova i podmornica”
Foto: Screenshot/Southern Ocean Laboratory

Najveće kinesko brodogradilište China State Shipbuilding Corporation lansiralo je na tržište istraživački brod, prvi nosač bespilotnih letjelica na svijetu koji bi trebao pomoći kineskim oceanografima u istraživanju oceana.

Novogradnja Zhu Hai Yun u vlasništvu je Southern Marine Science and Engineering Laboratory Guangdong (Zhuhai), također poznatog kao “Laboratorij za južni ocean” Sveučilišta Sun Yat-sen. Brod je dug 80-ak metara, njime će upravljati sustav umjetne inteligencije, a dizajniran je da nosi desetke bespilotnih letjelica opremljenih visokotehnološkim znanstvenim instrumentima.

Sveobuhvatni cilj projekta je masovno postavljanje bespilotnih uređaja za 3D, umreženi sustav promatranja, iznad i ispod površine – “Inteligentan i agilan oceanski stereoskopski promatrački sustav” koji pokriva područje promjera oko 50 nm. Osim dronova, brod će prevoziti i površinska plovila te podmornice.

Autonomna površinska plovila moći će ploviti na dizelski i solarni pogon te uz pomoć valova. Za podvodne, postoje bove s pametnim profilom, koje mogu obavljati promatranja od površine do podmorja, a cjelokupni sustav će biti umežen pa će u jednom “potezu” moći obuhvatiti područje promjera 100 kilometara, zračno područje do četiri kilometra i isto toliko u dubinu.

Gradnja plovila započela je u srpnju 2021. godine, a investitori su ga zbog njegove sofisticiranosti opisali kao izazovan projekt. Prva isporuka ovog neobičnog plovila očekuje se do kraja ove godine.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.