1 min. čitanja

VIDEO Autonomno plovilo u drugom pokušaju prelaska Atlantika

VIDEO Autonomno plovilo u drugom pokušaju prelaska Atlantika
Foto: Twitter

Autonomni brod Mayflower MAS 400 krenuo je u svoj drugi pokušaj prelaska sjevernog Atlantika. Za gotovo 5 tisuća kilometara dugo putovanje od Velike Britanije do SAD-a korist će samo svoj UI navigacijski sustav.

Plovilo je na prvo putovanje trebalo krenuti povodom 400. obljetnice putovanja Pilgrima u novi svijet, no ono je odgođeno zbog početka pandemije. Prvi pokušaj prelaska Atlantika dogodio se u lipnju prošle godine, no putovanje je ubrzo prekinuto zbog mehaničkog kvara. Smiješi li se autonomnom Mayfloweru treća sreća? Prijeđe li uspješno Atlantik, postat će najveće autonomno plovilo koje je ikada prešlo Atlantik.

Brod ima 5 tona, dug je 15 metara, a njegova izgradnja stajala je oko milijun dolara. Znanstvenici su ga razvijali više od 4 godine, a cilj njegova putovanja preko Atlantika je, osim promocije novog UI navigacijskog sustava, i prikupljanje podataka o oceanu.

MAS 400 je opremljen sa šest kamera koje putem UI sustava daju slike računalima, koja potom izračunavaju pozicije na kojima bi se mogle nalaziti prepreke na ruti putovanja. MAS može vidjeti oko 2,5 nautičke milje ispred sebe i identificirati plovila i druge opasnosti na svom putu. Za pogon koristi hibridni sustav energije vjetra i sunca s rezervnim dizel generatorom, ima 30 senzora na brodu i 15 rubnih uređaja, a svi podaci putem satelita stižu ekipi na kopnu koja na nadzornoj ploči prati tijekom plovidbe.

Plovilo trenutno putuje brzinama između 5 i 6 čvorova, a u Virginiju bi trebao stići za otprilike tri tjedna.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

PLOVIDBA BEZ POSADE Ovaj brod s umjetnom inteligencijom u travnju kreće sam preko Atlantika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.