1 min. čitanja

VIDEO Norvežani puštaju u promet prvi hibridni teretni brod te prvi autonomni električni kontejnerski brod na svijetu

VIDEO Norvežani puštaju u promet prvi hibridni teretni brod te prvi autonomni električni kontejnerski brod na svijetu
Foto: Twitter/Royal Bodewes

Svatko voli biti u nečemu prvi, a Norvežani su prvi krenuli s konkretnom primjenom novih tipova plovila koja ne zagađuju okoliš. Uskoro u promet puštaju prvi teretni hibridni brod na svijetu izgrađen u Europi te prvi potpuno električni kontejnerski brod na svijetu.

Brod naziva Aasfjell izgrađen je u nizozemskom brodogradilištu Royal Bodewes za norvešku kompaniju Aasen Shipping, nosivost mu je 9 300 dwt te je jedan od dva identična bulkera na hibridni pogon koja je naručila norveška kompanija. Drugi brod trebao bi biti isporučen u travnju iduće godine.

Oba plovila imaju optimiziran dizajn trupa te glavne motore koji smanjuju emisiju i potrošnju goriva. Duljina brodova je 120 metara, širina 15,8 metara s gazom od 7,5 metara. Iz Aasena uvjeravaju kako će njihova dva nova hibridna broda biti najveći samoistovarivači na tržištu s gotovo nečujnim bagerima.

Plovila imaju baterijski paket što će godišnju potrošnju goriva smanjiti za oko 400 tona, a manevriranje i pogon u luci moći će se obavljati bez korištenja glavnog motora što će, poručuju iz Aasena, osigurati rad u lukama bez emisija štetnih plinova.

Druga norveška kompanija – Yara International pohvalila se u prvu komercijalnu operaciju puštaju prvi potpuno autonomni električni kontejnetski brod Yara Birkeland, koji je sredinom prošlog mjeseca odradio svoje prvo testno putovanje u Oslo.

Ukratko – ovo plovilo napaja 6.7MWh visokoenergetski litij-ionski sustav s kojim brod postiže maksimalnu brzinu od 13 čvorova, a procjenjuje se da će raditi bez greške idućih 10 godina. Yara Birkeland imat će nultu emisiju štetnih plinova, a kada krene u punu operabilnost autonomno će ploviti od prozivodnog pogona Yara International u Heroyi do luke Brevik.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.