1 min. čitanja

Kombinacijom paukove svile i stopala dagnji, znanstvenici izumili čvrsti hidrogel koji prianja na podvodne površine

Kombinacijom paukove svile i stopala dagnji, znanstvenici izumili čvrsti hidrogel koji prianja na podvodne površine
Foto: Pexels / Wikimedia / Morski HR

Znanstvenici sa  Sveučilišta Washington u St. Louisu koristili su sintetičku biologiju kako bi uspješno proizveli biokompatibilni hidrogel koji prianja na podvodne površine, oponašajući morski život. Materijal jednostavan za korištenje ima potencijal za upotrebu u proizvodnji do medicine i šire. Istraživanje je objavljeno u časopisu  ACS Applied Materials & Interfaces .

– Razvili smo princip dizajna koji nam je omogućio kontrolu i kohezije i adhezije hidrogela. Gel je malo gušći od vode pa ga možete lako koristiti pod vodom, stavljajući ga na ili između dvije površine – kao je vodeći znanstvenik Fuzhong Zhang.

Znanstveni tim je kombinirao hibridne proteine ​​paukove svile i prianjaljki dagnji kojima su konstruirali bakterije kako bi stvorile tri-hibridni protein s jakim prianjanjem i snagom, koji je potom korišten za proizvodnju novog hidrogela.

Takav proizvod može biti biokompatibilan i biorazgradiv. Svojstva hidrogela također bi mogla biti prikladna za upotrebu u popravkama tkiva i tetiva-kosti te medicinskim postupcima koji vraćaju funkcionalnost udova.

– Pauci, bakterije i sluzava morska stvorenja imaju vrlo malo zajedničkog. Uspjeli smo spojiti najbolje dijelove svo troje i napraviti nove elastične materijale s kristalnim strukturama molekularnog razmjera koji mogu poslužiti kao jača i fleksibilnija ljepila. Bilo bi izuzetno kada bismo ga mogli koristiti u medicinskoj skrbi za popravak ozljeda ramena  – rekao je Young-Shin Jun, član istraživačkog tima.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.