2 min. čitanja

INOVACIJA: Splitski student prvi u svijetu osmislio instrument za mjerenje pritiska morskog vala

SPLIT – Do danas, ne postoji uređaj koji direktno mjeri silu morskog vala, već se sila dobije kombinacijom drugih parametara morskog vala, kao što su visina i brzina. Branimir Jurun je redoviti student Sveučilišnog Odjela za studije mora – Morsko ribarstvo u Splitu koji je u svom četverogodišnjem istraživanju i projektiranju sam osmislio inovativni instrument za mjerenje pritiska morskog vala!

Studenski Zbor Sveučilišta u Splitu je prepoznao njegovu ideju te mu bio velika podrška u razvijanju instrumenta. Na zadnja tri natječaja za studenske projekte, Studenski Zbor Sveučilišta u Splitu mu je financirao prototip, izgradnju i razvitak instrumenta. Uz veliku potporu kolega, instrument je napravljen te je izvršeno nekoliko mjerenja, piše Dalmacija danas.

Photo: Branimir Jurun

Do danas, ne postoji uređaj koji direktno mjeri silu morskog vala, već se sila dobije kombinacijom drugih parametara morskog vala, kao što su visina i brzina, koji se mjere
valomjerom ili ondgrafom. Instrument služi za direktno mjerenje pritiska morskog vala tj. mjeri silu vala na unaprijed definiranu površinu podražajne plohe instrumenta. Zbog
velike specifičnosti instrumenta definirani su mnogi parametri kako bi se prikazala mjera
pritiska morskog vala dobivena instrumentom. Iz tog razloga, unaprijed je izračunat koeficijent kojeg program množi s proizvodnim podacima dobivenih iz mjernih ćelija te se
dobiveni broj prikazuje u mjernoj jediniti.

S podacima o mjerenju pritiska morskog vala, napisao je znanstveni rad te je bio
pozvan na svjetsku konferenciju „Water technology“, održanom pod organizacijom „World Academy of Science, Engineering and Technology“ (WASET) koja se održala 20.
travnja 2017. godine u Zürichu. Od travnja 2017., instrument je usavršen u smjeru kvalitete i prikaza drugih prostornih podataka. U instrumentu je poduplan broj mjernih ćelija te se na taj način povećala kvaliteta podataka o pritisku vala. Isto tako, iznad instrumenta ugrađen je anemometar, senzor brzine vjetra.

S takvom kombinacijom senzora, instrument u istom vremenu i na istom području, mjeri pritisak morskog vala i brzinu vjetra. S ‘unaprijeđenim’ instrumentom je napravljeno nekoliko uspješnih mjerenja.

Photo: Saša Čuka05

Dana 22. ožujka 2018. godine Branimir je po drugi put sudjelovao na svjetskoj konferenciji, ovog puta s temom „International Conference on Physical and Dynamical Oceanography“.

U bliskoj budućnosti, instrument se može koristiti u svrhu znanstvenog istraživanja, u
području fizikalne oceanografije. Isto tako, može se koristiti u obalnim i morskim instalacijama u svrhu sigurnosti tokom jakih djelovanja valova. Zbog korištenja vrlo
kvalitetnog elektronskog sustava, moguće je izraditi mobilnu aplikaciju te uspostaviti
sinkronizaciju instrumenta s mobilnim uređajem.

Dalmacija danas

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.