3 min. čitanja

Zadranin valove pretvara u električnu energiju

Zadranin valove pretvara u električnu energiju
Foto: Unsplash

ZADAR - Izumitelj iz Zadra osmislio je kako preko bove pretvoriti valove u električnu energiju. Potrebne su, tvrdi, tek dvije - promjera do metar - koje bi mogle opskrbiti cijeli Zadar.

More nikad ne miruje. I kad je naizgled mirno, uvijek se nešto događa, na površini, ili ispod nje. Valove, manje ili veće stvaraju vjetrovi, morske struje, utječu na njih plime i oseke, a stvaraju ih i brodovi u prolazu.

Inženjer brodostrojarstva iz Zadra, Goran Basioli osmislio je kako valove preko bova usmjeriti u proizvodnju električne energije, piše HRT.

- Ja sam izumio elektranu koja je pokretana bovom. Znači do sad smo imali elektrane pokretane bovama gdje je trebalo jako puno bovi uz obalu postaviti, međutim kod mene su potrebne samo jedna, dvije do tri bove koje mogu proizvesti jako puno struje - kaže Goran Basioli, ing. brodostrojarstva, izumitelj.

Zauzimaju mali morski prostor

Ove bi bile praktički nevidljive, i zauzele bi za sebe vrlo mali morski prostor.

- Ovisno o veličini valova u moru u kojem se nalaze, za Zadarsku županiju to bi bilo negdje pola metra do metar. Njihov jedini zadatak je da mogu podnijeti nosivost jednog metalnog štapa i da mogu pratiti uzgon valova. Za Zadar maksimalno dvije bove i jedna posebna elektrana, prostorija koja se nalazi nekih 300 metara dalje od obale, tako da ona je nevidljiva - priča Basioli.

I nije bitna, kaže, ni veličina vala, bova je prilagodljiva.

- Veličina vala nije bitna jer se može i veličina štapa smanjiti, recimo za ljetne i za zimske uvjete se može bova smanjiti, tako da se prate i manji valovi i umjetno nastali valovi od brodova, dok zimi kad imamo buru hvatamo velike valove - govori.

Bove mogu biti postavljene bilo gdje u moru, no dakako, postoje mjesta koja su, kaže, bolja, ona prometnija, gdje se očekuje više valova, prirodnih ili umjetnih, koje stvaraju brodovi.

- Recimo oko Masleničkog mosta, dolje se postave ispod mosta, nitko ih ne vidi i nikome ne smetaju. Tri bove koje su zakačene za Maslenički most, a sa strane se negdje stavi elektrana ili recimo na stijenama Dugog Otoka, s vanjske strane stavi se jedna bova i Dugi Otok može imati struju sam za sebe, pojašnjava izumitelj.

Nema zagađenja okoliša

Ovaj izum stvaranja obnovljivog izvora energije je zaštitio. Bilo kakvog produkta zagađenja okoliša, poručuje - nema.

- Najjednostavnije za opisati je da ta bova šalje jedan elektroimpuls u tu prostoriju koja sadrži turbinsko postrojenje, i već se po tome može zaključiti ako je u moru bova koja nema na sebi ništa drugo i ovamo turbinsko postrojenje, da nema apsolutno nikakvog zagađenja. Ovakva bi elektrana povećala standard građana jer bi struja bila ne samo zelena, odnosno čista, nego bi bila i jeftinija - ističe.

Ali to nije sve, nego tek dio koji je zamislio, jer priča se poput valova širi.

- Imamo u Hrvatskoj tvornicu za proizvodnju kotlova, imamo tvornicu za proizvodnju turbina, imamo tvornicu za proizvodnju industrijske elektroopreme tako da bi ovo mogla biti jedna priča hrvatskih inžinjera, tvornica i hrvatskih radnika. Isto tako kad bi ovo zaživjelo, takve bi tvornice tražile još više radnika, tako da bi povećala i zaposlenost i standard. Sljedeći korak je naći donatore, da zaživi ova priča - smatra Goran Basioli.

A priča je počela davno, prije 20-ak godina kao ideja, no sazrela je odjednom, i tada mu je, kaže, trebalo tek pola sata za njezinu razradu. Valovi života donijeli su mu more kao izazov, koji ga je doveo do ovog otkrića.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Energetska tranzicija otoka - uskoro platforma za brži pristup informacijama
Kako bi zainteresirani lakše došli do informacija o energetskoj tranziciji otoka, uspostavlja se informativno-edukativni web portal. Naglasak projekta je na energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima i važnosti sudjelovanja otočana u energetskoj tranziciji. Udruga Pokret otoka zapo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.