2 min. čitanja

Leteći bolničari spremni za ljetno polijetanje

Leteći bolničari spremni za ljetno polijetanje
Foto: Screenshot

LAKE DISTRICT – “Leteći bolničari” u Lake Districtu nadaju se da će ovog ljeta koristiti mlazne odijela za hitnu medicinsku pomoć. Bolničari će morati letjeti s 10 do 15 kg medicinskog pribora, uključujući defibrilator i uređaje za praćenje pacijenata koji su pričvršćeni u vrećicama na nogama i prsima pilota.

Već je jedan član osoblja Great North Air Ambulance (GNAA) završio obuku za korištenje odijela bez pomoći, a još dva će uskoro obuku započeti.

Nakon što budu u funkciji, liječnici će moći prijeći put, za koji im treba 30 minuta pješice, u samo 90 sekundi – leteći.

Ovakva upotreba mlaznih odijela u hitnim slučajevima je prva u svijetu, prenosi BBC.

Ispitivanja kompleta futurističkog izgleda medicinskih bolničara, započela su u rujnu 2020., ali su zaustavljena zbog pandemije Covid-19 i poteškoća u pronalaženju sponzora koji bi pokrio troškove.

Mlazno odijelo sastoji se od dva mini motora na svakoj ruci i jednog na leđima što omogućava pilotu da kontrolira svoje kretanje samo pomicanjem ruku.

Proizvodi do 144 kg potiska tako da se može brzo uspinjati, štedeći dragocjeno vrijeme, “leteći” blizu kopna.

Operativni direktor GNAA, Andy Mawson, koji je završio obuku, rekao je: “Još uvijek smo zadivljeni time, svi gledaju na “wow faktor” i činjenicu da smo prvi bolničari u mlaznim odijelima, ali za nas se radi samo o efikasnijem i bržem pružanju skrbi za pacijente.

Trenutačno je helikopteru GNAA potrebno 25 do 30 minuta da stigne do pacijenta u Lake Districtu, nakon što je posada uopće pronašla dovoljno ravno područje da sleti.

Ovo “mlazno odijelo” može se koristiti u lošim uvjetima – kao što su slaba vidljivost i jak vjetar – što bi predstavljalo izazov za helikopter.

Odijela su se pokazala učinkovitima na vjetrovima od 35 milja na sat i, prema podacima GNAA, mogu se koristiti na 15 do 20 medicinskih slučajeva tjedno.

– Naš poticaj za stvaranje odijela proizašao je iz želje da proizvedemo ono što se činilo kao nemoguće – istaknuo je izumitelj Richard Browning.

Ideja o kojoj bi se itekako moglo razmisliti i u Hrvatskoj tijekom ljetnih mjeseci, kako za naše obalne planine, tako i za otoke.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

STVARNI IRON MAN Britanska mornarica testira prototip odijela za letenje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.