2 min. čitanja

Jurica Gašpar za RTL Potragu: “Teško je utvrditi vlasnike jahti, jer se mnoge registriraju na firme, žene ili ljubavnice”

Jurica Gašpar za RTL Potragu: “Teško je utvrditi vlasnike jahti, jer se mnoge registriraju na firme, žene ili ljubavnice”
Foto: Screenshot / RTL

Blokiraju se računi ruskih banaka i tvrtki povezanih s Kremljem, na meti su i vile i jahte oligarha.

Protiv agresora se Ukrajinci bore sami. Ostatak svijeta odlučio se boriti ne slanjem vojnika, već na drugi način. Pokušavaju Rusiju ekonomski slomiti putem sankcija. Blokiraju se računi ruskih banaka i tvrtki povezanih s Kremljem, na meti su i vile i jahte oligarha.

I Hrvatska vlada osnovala je posebnu skupinu čiji je zadatak češljanje računa, vila i jahti povezanih s osobama koje su stigle na međunarodnu crnu listu. No, može li se pritiskom na moćnike i udarom na standard običnih građana Rusija ekonomski slomiti, a Vladimira Putina tako srušiti iznutra?

Francuska je već zaplijenila jahtu Igora Sečina, vlasnikom ruske naftne kompanije Rosnjeft. Objavljeno je da je zaplijenjena i jahta Dilbar u Hamburgu, ali je to demantirano jer se ne može utvrditi čija je.

– Zato što se te jahte registriraju i na firme, žene ili ljubavnice, tako da je sada jako teško sistematski provjeriti čiji su to brodovi zapravo – komentirao je ovu temu u emisiji Potraga RTL televizije glavni urednik portala Morski HR Jurica Gašpar.

U riječkoj je luci usidrena jahta Royal Romance koja je do prošle godine bila u vlasniku Viktora Medveščuka, bliskog Putinovog prijatelja. Teško je doći do podataka je li on i dalje barem prikriveni vlasnik jahte. Portal Morski HR reagirao je kada je na društvenim mrežama objavljena otvorena prijetnja koja je uznemirila i hrvatsku posadu na luksuznom plovilu.

– Ta jahta je bila čest gost u Jadranskom moru i nije ništa čudno da je ona u Rijeci. Dapače, tamo je naša posada – zapovjednik tog broda je Hrvat. Kad smo doznali da je prema toj jahti upućena otvorena prijetnja, da ju se treba zapaliti, pa čak tamo imate i poruku kako napraviti Molotovljev koktel, meni je to bio alarm za uzbunu kao građaninu, a posebno novinaru, pa da pitamo riječku policiju: “Jeste li vi znali za to, s obzirom da je ta poruka aktivna javno već 22-23 sata?” – ispričao je Gašpar.

Bivša jahta Putinova prijatelja na vezu u riječkoj luci, Ukrajinci zaprijetili: “Zapalite je!” – Kapetan: “Prodana je!”

Forbes je objavio da je zadnja luka jahte još jednog oligarha, Aleksandra Frolova zadnji put viđena u hrvatskim vodama. Neke već kreću prema Maldivima, neke su već odavno u Dubaiju, poneke, navodno idu u Crnu Goru.

– U Španjolskoj su zaprijetili da će plijeniti svim Rusima, što je već, po meni opasan trend i retorika. Mislim da se i sami Ukrajinci slažu da nisu Rusi krivi za ovu situaciju, nego predsjednik Putin i njegova vrhuška, odnosno i ti oligarsi koji su financijski doprinijeli da Rusija dođe do toga do čega je i danas došla i da se dobro naoruža – kaže Gašpar.

Cijeli prilog novinarke Silvane Menđušić, možete pogledati OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Riječka policija nakon prijetnji paljenjem jahte: “Vodimo računa da ne uznemirujemo javnost”
Krenuo lov na ruske megajahte – Španjolska planira zaplijeniti sve koje su u ruskom vlasništvu?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.