3 min. čitanja

Jeste li vidjeli raka kuku? Dojavite i pripomognite u istraživanju

Jeste li vidjeli raka kuku? Dojavite i pripomognite u istraživanju
Foto: WikiCommons / Ilustracija

ZADAR - Radi se o raku kojeg još zovu rak baba. Ciljna je vrsta za zaštitu u Europskoj uniji o kojoj postoji manjak podataka, a oni dostupni ukazuju na velik trend opadanja njegove rasprostranjenosti u Sredozemlju.

- Pripomognite nam u istraživanju pojavnosti raka kuka u Republici Hrvatskoj - pozivaju iz tvrtke Janolus d.o.o. koja se bavi istraživanjem mora.

Ako ste ga vidjeli, mole da im dojavite lokaciju, količinu, vrijeme ili bilo koju drugu korisnu informaciju.

Upitnik je namjenjen svih ljubiteljima mora i morskog života koji bi mogli pripomoći o prikupljanju iznimno važnih podataka o njegovoj pojavnosti.
Potrebno ga je ispuniti najkasnije do 27. siječnja 2023., a ispunjavanje traje 5-7 minuta.

Rak kuka (Scyllarides latus), kojeg još zovu i baba, može se pronaći na dubinama između 4 i 100 metara na kamenitim i pjeskovitim supstratima. Više im odgovara grubi supstrat da bi se mogli lakše kretati po istom. Hrane se noću, a tijekom dana se skrivaju u špiljama i prirodnim skrovištima (kameni procjepi).  

Foto: WikiCommons / Ilustracija

Važno ga je razlikovati od mnogo manjeg raka češće pojavnosti kojeg zovemo rak zezavac (Scyllarus arctus). Premda vrlo slični oblikom i načinom života, rak kuka je najčešće svjetlijeg obojenja (žuto, narančasto, svijetlo smeđe) s karakteristično plavo - ljubičastim obrubom 'peraja' (koje se nalaze na početku tijela nastalih od preobraženih ticala) te na rubovima nogu.

Rak zezavac je karakteristično tamnijeg obojenja (tamno smeđe, tamno crveno) s narančastim očima te svjetlijim horizontalnim prugama po tijelu. Rijetko mu veličina tijela prelazi veličinu od 16 cm.  

Informacije se prikupljaju za izradu programa praćenja ove ciljne vrste na razini Republike Hrvatske. Podaci će se koristiti za potrebe istraživanja rasprostranjenosti raka kuke u sklopu izrade programa praćenja za vrste rak kuka kojeg provode DVOKUT-ECRO d. o. o, Janolus d.o.o. i Prehnit d.o.o. za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Upitnik je dostupan OVDJE.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Istraživanje ponašanja, pravaca kretanja i brojnosti glavatih želvi i Jadranu
Jedini trajno prisutni morski gmazovi u Jadranu su glavate želve. Kako su ugrožene, istraživanje njihova ponašanja, pravaca kretanja i brojnosti, prioritet su za očuvanje te strogo zaštićene vrste. Upravo je jedno takvo istraživanje tijekom četiri mjeseca ove godine provela Javna ustanova Priroda Ši…
VIDEO Plavi rak snimljen u svom neobičnom ritualnom plesnom zanosu
Ekipa stručnjaka iz Aquariuma Pula u četvrtak je uspješno dokumentirala neobično i zanimljivo ponašanje invazivnog plavog raka (Callinectes sapidus) koje nalikuje dinamičnom plesu. Plavi rakovi inače obitavaju u staništima obraslim morskim cvjetnicama koje često zaklanjaju pogled prema poten…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.