1 min. čitanja

VIDEO Plavi rak snimljen u svom neobičnom ritualnom plesnom zanosu

VIDEO Plavi rak snimljen u svom neobičnom ritualnom plesnom zanosu
Foto: Aquarium Pula

PULA - Ekipa stručnjaka iz Aquariuma Pula u četvrtak je uspješno dokumentirala neobično i zanimljivo ponašanje invazivnog plavog raka (Callinectes sapidus) koje nalikuje dinamičnom plesu.

Plavi rakovi inače obitavaju u staništima obraslim morskim cvjetnicama koje često zaklanjaju pogled prema potencijalnim spolnim partnerima. Naime, kako bi obilježili svoju prisutnost i želju za razmnožavanjem, mužjaci izvode ritualni ples, to jest, energično zamahuju stražnjim plosnatim nožicama s krajnjim ciljem širenja spolnih feromona u okolnu vodu.

Zanimljivo je da mahanjem potiču strujanje vode brzine do 17 cm/s; sasvim dovoljno da prenese svoje feromone na jedan metar udaljenosti.

Plavi rak invazivna je vrsta u Jadranskom moru, a prve jedinke zabilježene su 1. listopada 2004. godine u ušću rijeke Neretve na dubini od 7 metara. Lučica u mjestu Valbandon kraj Pule njegova je stalno stanište zbog idealnih uvjeta za njegova razmnožavanje i širenje, a još obitava i u Tarskoj vali, Venecijanskoj laguni, ušću rijeke Cetine i Stonu, objasnili su iz Aquariuma Pula.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.