2 min. čitanja

Iz Vlade poručuju da snažno stoje uz hrvatske ribare – Za idućih 5 godina osigurano 2,6 milijardi kuna

Iz Vlade poručuju da snažno stoje uz hrvatske ribare – Za idućih 5 godina osigurano 2,6 milijardi kuna
Foto: Pixabay/Ilustracija

U Banskim dvorima je jučer održan sastanak predstavnika Vlade i ribarskog sektora i akvakulture o aktualnom stanju na tržištu te o problematici otežanih uvjeta obavljanja djelatnosti ribarstva zbog povećanih troškova. Govorilo se i o dosadašnjim mjerama pomoći te nadolazećem financijskom programskom razdoblju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku je istaknuo važnost sektora ribarstva i akvakulture za hrvatsko gospodarstvo i zadovoljstvo činjenicom da su opći pokazatelji pozitivni unatoč zahtjevnim okolnostima. Zahvalio je pritom predstavnicima sektora na iznimnim naporima koje su uložili u godinama obilježenom pandemijom i tržišnim poremećajima.

Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, posebice u vrijednosti izvoza, pri čemu je u 2021. izvoz vrijednosno porastao za više od 30 posto. U odnosu na 2016. proizvodnja u akvakulturi porasla je za više od 50 u količini te za 45 posto u vrijednosti.

Predstavnici sektora istaknuli su brzu reakciju Vlade i resornog ministarstva u pogledu kriznih mjera koje su omogućile nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Predstavili su aktualne izazove u svom poslovanju u kontekstu utjecaja porasta cijene energenata i troškova proizvodnje na likvidnost i opstojnost.

Foto: Uzgoj školjaka na Pelješcu/Pixabay

U narednom razdoblju analizirat će se mogućnosti dodatne potpore i daljnjeg rasterećenja ribara te pokrenuti dodatna međuresorna rasprava u cilju osiguravanja likvidnosti proizvođača te očuvanja radnih mjesta.

Zbog posljedica pandemije s kojima se nosi sektor ribarstva za jačanje otpornosti i održivosti ribara, proizvođača i prerađivača u sektoru ribarstva i akvakulture ukupno je isplaćeno 272 milijuna kuna potpore. Ovim mjerama omogućena je privremena obustava ribolova, isplaćena kompenzacija radi smanjenja vrijednosti prodaje, ali i osigurana likvidnost za daljnje poslovanje i očuvanje radnih mjesta kroz 23 milijuna kuna potpore koju je koristilo više od 800 poduzetnika. Uz to, provode se redovne mjere u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo te je u aktualnom programskom razdoblju isplaćeno 1,42 milijarde kuna potpore.

U novom programskom razdoblju do 2027. za hrvatski sektor ribarstva i akvakulture osigurano je 2,6 milijardi kuna, a na sastanku su posebno istaknute nove mjere od strateške važnosti, uključujući napore u povećanju konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture te potpora mladim ribarima.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.