3 min. čitanja

Županije od države traže hitno rješavanje pitanja bespravne gradnje

Županije od države traže hitno rješavanje pitanja bespravne gradnje
Foto: Bespravna gradnja pokraj popularne medulinske plaže/Općina Medulin

POREČ – U Poreču je jučer održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na kojoj su, između ostalog, doneseni zaključci o hitnom zaustavljanju bespravne gradnje, koja je posebno izražena u jadranskim županijama.

Da se bespravna gradnja na Jadranu odavno otela kontroli i nije neka novost. Gotovo da ne postoji dio obale gdje opareni pojedinci nisu pokušali privatizirati pomorsko odnosno javno dobro. Neki su u tome, nažalost, i uspjeli, uglavnom zahvaljujući svesrdnoj pomoći lokalnih čelnika. Zahvaljujući onima koji ignoriraju odnosno koji krše zakone nastao je Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, koji na lokaciji nekad netaknute, danas potpuno devastirane uvale Vruje, na satiričan način pokušavaju osvijestiti javnost da se trgne i da krene prijavljivati sve one koji svojataju pomorsko dobro.

Foto: Youtube / Screenshot

Trebale su proći godine i godine da se čelnici jadranskih županija dogovore oko činjenice da je bespravna gradnja nezaustavljiva sila koja ruje sve pred sobom kada je u pitanju hrvatska obala.

Naša turistički najuspješnija županija prednjači u bespravnoj gradnji. Najbezobrazniji primjer ignoriranja zakona i inspekcijskih rješenja o bespravnoj gradnji je kamp San Polo u Općini Bale, koji je pod upravljanjem tvrtke Mon Perin d.o.o. Potvrdila je to inspekcija zaštite okoliša, potvrdili su to pulski konzervatori, potvrdila je to ravnateljica JU Natura Histrica koja je sve prijavila nadležnim institucijama, a svojevremeno je to potvrdio i načelnik Općine Bale koji je odjednom prestao išta komentirati na tu temu.

Foto: “Mobilne kućice” s bazenom/Mon Perin/Facebook

Oglasio se zato župan Boris Miletić iz čijeg ureda smo dobili potvrdu da tvrtka Mon Perin d.o.o. nije dobila dopuštenje za gradnju na području koje se vodi kao zaštićeni krajobraz. Tvrtka je, naravno, uložila žalbu jer potpuno je logično da na području gdje je zabranjena gradnja gradiš i pritom tražiš od države da ti, suprotno postojećem zakonu, sve to legalizira. Pa je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao nadležno drugostupanjsko
tijelo, poništilo rješenje županije i cijelu priču vratilo na ponovni postupak.

Nadamo se da župani nisu uzalud slagali zajedničke zahtjeve koje su uputili Ministarstvu uređenja, graditeljstva i državne imovine, a u kojima od države zahtijevaju da što prije zakonski regulira bespravnu gradnju.

U zahtjevima traže:

  1. zaustavljanje cijepanja (usitnjavanja) poljoprivrednog i šumskog zemljišta, poglavito bez suglasnosti vlasnika zemljišta
  2. zaustavljanje promjene oblika i veličine katastarskih čestica unutar građevinskog područja bez potvrde tijela graditeljstva
  3. propisivanje obveze izricanja novčanih kazni prekršiteljima od strane tijela koje je prekršaj utvrdilo
  4. propisivanje obveze prijave bespravne gradnje po službenoj dužnosti,
  5. uvođenje Državnog inspektorata u ISPU (Informacijski sustav prostornog uređenja) u cilju automatskog javljanja nadležnoj inspekciji svih promjena koje postojeći satelitski snimci (5-dnevno ažuriranje) bilježe u prostoru,
  6. spuštanje nadležnosti (ili dijela nadležnosti) Državnog inspektorata na jedinice područne (regionalne) samouprave.

Hoće li se i kojom brzinom država uhvatiti u koštac s bespravnim graditeljima koji svjesno da ne može svjesnije ignoriraju jasno postavljena zakonska pravila, tek ćemo vidjeti. Nadamo se samo da njihova konkretna akcija neće doći prekasno.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Braču podizali lažne zgrade od kartona i knaufa s namjerom da ih legaliziraju
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.