2 min. čitanja

Sastanak uprave Jadrolinije i turističkog sektora s ministricom turizma uoči početka glavnog dijela turističke godine

Sastanak uprave Jadrolinije i turističkog sektora s ministricom turizma uoči početka glavnog dijela turističke godine
Foto: MINT / Twitter

ZAGREB – Predstavnici uprave Jadroilinije sastali su se jučer u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s ministricom turizma i sporta, Nikolinom Brnjac. Sastanak je održan uoči početka glavnog dijela turističke godine pa se ministrica Brnjac osvrnula na trenutačne turističke rezultate i očekivanja od ljetne sezone.

Uz predsjednika Uprave Jadrolinije, Davida Soptu, sastanku su prisustvovali i predstavnici turističkog sektora među kojima su bili članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice i Savjeta za oporavak i razvoj turizma, predstavnici hotelskih grupacija te strukovnih udruženja.

– Početak 2022. godine pokazuje porast u broju preveznih putnika i vozila na nacionalnim i međunarodnim linijama u odnosu na isto razdoblje u 2021. godini. Sudjelujući na nekoliko turističkih manifestacija zamijećen je pojačan interes za našim linijama pa s puno optimizma očekujemo oporavak tržišta i povratak grupnih turističkih putovanja – na sastanku je izjavio predsjednik Uprave Jadrolinije.

– Dosadašnji rezultati svjedoče da smo se i ove godine kvalitetno pripremili i poduzeli sve potrebne aktivnosti kako bi učvrstili i nadogradili poziciju Hrvatske kao poželjne turističke destinacije visoke kvalitete i raznolike ponude. Još je bitnije da naša emitivna tržišta sve više Hrvatsku prepoznaju kao cjelogodišnju destinaciju, što nam je važna komponenta u razvoju održivosti hrvatskog turizma. Kada govorimo o vrijednosti fiskaliziranih računa za prva četiri mjeseca ove godine, možemo itekako biti zadovoljni jer u prosjeku svaki mjesec je imao povećanje od 10 posto u odnosu na iste mjesece rekordne predpandemijske 2019. poručila je ministrica Nikolina Brnjac te dodala da vjeruje kako će se ovako dobri rezultati nastaviti i u ljetnoj sezoni kada ostvarujemo 70 posto ukupnog turističkog prometa i 63 posto ukupnih prihoda.

Predstavnici turističkog sektora kazali su kako je potražnja za Hrvatskom iznimno dobra, da je Hrvatska na emitivnim tržištima jedna od vodećih destinacija za odmor te kako vjeruju da će ova sezona uz nastavak suradnje Vlade Republike Hrvatske i cijelog sektora zasigurno polučiti dobre rezultate.

Prema podacima Porezne uprave u prva četiri mjeseca 2022. godine u turističkim djelatnostima ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti 5 milijardi i 457 milijuna kuna, odnosno 170 posto više nego li istom razdoblju protekle godine, a u usporedbi s prva četiri mjeseca 2019. fiskalizirano je računa u vrijednosti 11 posto većoj.

U Hrvatskoj je do sada ostvareno više od 1,9 milijuna dolazaka i 6,2 milijuna noćenja, odnosno 172 posto više dolazaka i 154 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. U ovoj godini navedeni rezultati ostvareni su čak mjesec dana ranije nego li protekle godine, dok je u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine ostvareno 71 posto dolazaka i 83 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.