2 min. čitanja

MRTVAŠKA IDE DALJE Ministar, župan i gradonačelnica žele razgovarati sa stanovnicima Ilovika

MRTVAŠKA IDE DALJE Ministar, župan i gradonačelnica žele razgovarati sa stanovnicima Ilovika
Foto: PGŽ

RIJEKA – Nema odustajanja od zacrtanog projekta rekonstrukcije luke u uvali Mrtvaška – zaključeno je na sastanku resornog ministra, primorsko-goranskog župana i gradonačelnice Lošinja koji je održan jučer u sjedištu Županije. Ocijenili su kako je riječ o strateški važnom infrastrukturnom projektu za bolje prometno povezivanje kvarnerskih otoka kao i buduće “plave magistrale”.

Ministar mora Oleg Butković nije sretan što stanovnici Ilovika opstruiraju projekt, rekavši da je u pitanju jedinstven slučaj.

–  Jako puno gradimo i na otocima i na obali na oduševljenje lokalnog stanovništva. Svi pozdravljaju nove rive i luke jer to donosi bolje i sigurnije brodske veze, zato sam iskreno zatečen ovom situacijom u Mrtvaškoj – rekao je ministar te dodao da je riječ o projektu koji se financira europskim sredstvima, u kojem su poštovane sve zakonske procedure i oko kojeg od strane OLAF-a prema ministarstvu nije upućen niti jedan upit. Podsjetio je da projekt uključuje i izgradnju državne ceste od Malog Lošinja do uvale Mrtvaška za što će ministarstvo osigurati financiranje.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje luke Mrtvaška najveći je investicijski zahvat izgradnje i uređenja lučke infrastrukture koji se europskim sredstvima realizira na kvarnerskim otocima, kao zajednički projekt PGŽ-a, države i lokalne samouprave, naglasio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuvši kako su svi zahtjevi mještana Ilovika artikulirani i kroz zaključke Županijske skupštine, barem oni koje je bio moguće ispoštovati.

– Nova riva u Mrtvaškoj gradi se temeljem valjane građevinske dozvole kako bi stanovnicima otoka Lošinja i cijelog lošinjskog arhipelaga omogućili prometnu povezanost primjerenu standardima 21. stoljeća. Projekt je to koji je tražen i iščekivan od stanovnika Lošinjskog arhipelaga dugi niz godina – kazao je Komadina.

Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić dodala je da je od strane Grada Malog Lošinja jasno iskazana spremnost da se olakša prometovanje mještanima Ilovika za vrijeme trajanja radova, odnosno izmještanja državne linije Ilovik-Mrtvška. Na sastanku kojem je prisustvovala i ravnateljice Agencije za obalni linijski pomorski promet Paola Vidović istaknuto je također da je otok Ilovik trenutno povezan s tri stalne pomorske linije i ima povezanost bolju, bržu i učestaliju od drugih otoka lošinjskog arhipelaga.

Ministar Butković, župan Komadina i gradonačelnica Kučić iskazali su spremnost da se sastanu s predstavnicima mještana Ilovika kako bi u neposrednom razgovoru pojasnili sve detalje projekta za koji kažu da sigurno donosi razvojni iskorak Lošinju, Iloviku kao i ostalim sjevernojadranskim otocima.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.