2 min. čitanja

Iz Beringovog mora nestalo 10 milijardi snježnih rakova - I ribari i znanstvenici pitaju se zašto

Iz Beringovog mora nestalo 10 milijardi snježnih rakova - I ribari i znanstvenici pitaju se zašto
Foto: Wikimedia

Populacija snježnih rakova u Beringovom moru kod zapadne obale Aljaske varirala je desetljećima. Porast broja mladih rakova u 2018. dao je mjesto optimizmu da će ribolov biti dobar u godinama koje dolaze, ali nada je bila kratkog vijeka.

Gabriel Prout i njegova obitelj posjeduju ribarski brod Silver Spray u Kodiaku na Aljasci.

Prout kaže kako je očito da nešto nije u redu posljednjih nekoliko godina. Ribolovna područja u Beringovom moru obično su zimi prekrivena morskim ledom. Ali ove godine nije bilo puno leda, pa su lovili sjevernije nego inače.

Pronalaženje snježnih rakova i dalje je bilo teško. Koliko god sjevernije išli, rakove nisu pronašli, prenosi KTOO.  

Između 2018. i 2022. iz Beringovog mora nestalo je više od 10 milijardi snježnih rakova uništivši komercijalnu ribarsku industriju. Pad stanovništva koincidirao je s morskim toplinskim valom koji je pogodio Beringovo more. Sada ribari i istraživači pokušavaju otkriti što se dogodilo. Smatraju da bi za to mogla biti kriva povišena temperatura mora.

Mnogi ribari koji se oslanjaju na snježne rakove za svoju egzistenciju, pitaju se kako dalje?

Znanstvenici kažu da će vjerojatno trebati godine prije nego što se populacija snježnih rakova obnovi. Sljedeći morski toplinski val koji će pogoditi Beringovo more, mogao bi biti još duži. Ali nadaju se da bi lekcije naučene od snježnih rakova mogle pružiti uvid u to kako druge morske vrste podnose klimatske promjene dok se ocean zagrijava.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Milijarde rakova jednostavno nestale iz mora oko Aljaske - Znanstvenici: “Pretjerani izlov nije uzrok!”
Izlov snježnih rakova na Aljasci otkazan je prvi put u povijesti nakon što su milijarde rakova nestale iz hladnih voda Beringovog mora posljednjih godina. Odbor za ribarstvo Aljaske i Vijeće za ribarstvo sjevernog Tihog oceana objavili su prošli tjedan da je populacija snježnih rakovica u Beringovo…
Mediteran se zagrijava 20 posto brže od svjetskog prosjeka
Gradovi uz Sredozemno more, uključujući hrvatske na Jadranu, trebaju graditi zgrade koje troše manje energije, širiti parkove i smanjiti automobilski promet. Sve to potrebno je učiniti jer su klimatske promjene dovele do opasnih ekstremnih temperatura, rekao je glavni tajnik Unije za Me…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.