2 min. čitanja

Investitor u Makarskoj tvrdi da obalu zatrpavaju zakonito, ali ima samo jedan problem

Investitor u Makarskoj tvrdi da obalu zatrpavaju zakonito, ali ima samo jedan problem
Foto: Screenshot

MAKARSKA – Investitor na plaži u Makarskoj oglasio se o devastaciji obale u Makarskoj priopćenjem u kojem tvrdi da su im tri inspekcije potvrdile da nemaju nezakonitih radnji. Za isto ne nude nikakve dokaze, a zabranu radova koju im je naredio Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije pod prijetnjom oduzimanja koncesije, namjeravaju poštovati, no na vraćanje plaže u prvobitno stanje su se zasad oglušili.

U posljednjih nekoliko dana na teren su izašle tri inspekcije i sva tri inspekcijska nadzora pokazala su da nema nezakonitih radnji na uređenju plaže. Državni inspektorat Republike Hrvatske utvrdio je da su svi radovi izvedeni po građevinskoj dozvoli te da nema osnove za inspekcijskim postupanjem.

Lučka kapetanija Split utvrdila je da se radovi nasipanja postojeće morske obale i mora vrše materijalom koji se inače koristi za ovakvu vrstu pomorskih radova. Služba za nadzor zaštite okoliša iz Državnog inspektorata Područnog ureda u Splitu nije utvrdila nikakve nezakonite radnje.

Društvo Romana sve radove izvodi u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Naime, društvo je dobilo koncesije na pomorsko dobro koje vrijede do 2024. godine, ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu od studenog 2017. godine, pravomoćnu građevinsku dozvolu od kolovoza 2020. godine, a sve trenutne izvođačke radove uredno je i u rokovima prijavilo Gradu Makarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo.

„Društvo Romana je obustavilo sve radove na uređenju plaže, budući da nam je Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije poslao dopis s takvim zahtjevom. Radovi su obustavljeni dok se cjelokupni proces ne finalizira s pravnim predstavnicima obje strane“, ističu iz hotela Romana.

Osim pisanog priopćenja, za ništa od ovih tvrdnji nisu ponudili dokaze, pa stoga nije jasno, ako je sve, kako tvrde, zakonito, zašto i dalje obustavljaju radove? No upravo im je Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije naložio da plažu moraju vratiti u prvobitno stanje, ili će im u protivnom koncesija biti oduzeta.

Na naš upit: “Kad točno krećete s vraćanjem uvala u prvobitno stanje i kako to namjeravate učiniti?”, odgovorili su:

“S obzirom da smo jučer dali priopćenje za javnost, nema potrebe da izlazmo s novim izjavama. Novo priopćenje možete očekivati idući tjedan.”

Na ponovljeni upit o javnom interesu, zbog kojeg tražimo jasan i nedvosmislen odgovor, istog do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZAKLJUČAK INSPEKCIJE: Izvođač radova u Makarskoj nema dozvolu za trpanje zemlje u more
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.