4 min. čitanja

IMA LI ŽIVIH? Stručnjaci na Lastovu u potrazi za plemenitom periskom: "Loše vijesti treću godinu zaredom"

IMA LI ŽIVIH? Stručnjaci na Lastovu u potrazi za plemenitom periskom: "Loše vijesti treću godinu zaredom"
Foto: Hrvatski veterinarski institut

LASTOVO - Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu, koordiniran od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša nastavlja se do 2025.godine. Tijekom proteklog tjedna istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba je, u suradnji sa znanstvenicima Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, te uz organizacijsku i logističku podršku djelatnika Parka prirode Lastovsko otočje, izvadio iz mora i pretražio kolektore za prihvat mlađi plemenite periske, te je na istim lokacijama kao i u proljeće prikupljen plankton za detekciju parazita Haplosporidium pinnae.

Kolektori su postavljeni u svibnju i do listopada su bili uronjeni u more na šest lokacija PP Lastovsko otočje: Skrivena luka, Mrca, Mali Maslovnjak, Mrčara, Borova i Vejo Lago. Plemenita periska se razmnožava tijekom ljetnih mjeseci, pa je u jesen moguće u mrežama kolektora pronaći male periske, ali na žalost ni ove godine, treće zaredom od kad se provode aktivnosti projekta, nisu pronađene.

Osim praznih ljuštura, pronađene ljepljive alge, kao rezultat globalnih promjena u morskom okolišu

Znanstvenici sa Sveučilišta u Dubrovniku su vrlo detaljno analizirali, sortirali i konzervirali mnogobrojne organizme pronađene na mrežama kolektora, pazeći pritom na njihove lokacije i dubine, a njihovu detaljnu analizu će dovršiti u svojim laboratorijima.Pretraženo je i fotodokumentirano podmorje na svim lokacijama na kojima su bili smješteni kolektori, ali je žalosna slika podmorja prepunog praznih ljuštura plemenite periske samo upotpunjena ljepljivim smeđim nitastim algama koje su rezultat recentnih lokalnih i globalnih promjena u morskom okolišu.

U okviru aktivnosti projekta bilježe se, osim plemenite periske Pinna nobilis, i nalazi druge dvije vrste koje obitavaju u Jadranu, Pinna rudis i Atrina fragilis, pa je temeljem dojava profesionalnih i rekreativnih ronioca na lokaciji Zaglav, Vejo Lago i rt Žrvanj potvrđeno još šest živih jedinki Pinna rudis.

Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu je probuditi ekološku svijest među populacijom, kroz sve dobne skupine provući spoznaju o važnosti čistoće i zdravlja morskog ekosustava, te je nakon pretraživanja kolektora organizirano terensko predavanje i prezentacija.

Izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić sa Sveučilišta u Dubrovniku i dr.sc. Željko Mihaljević iz Hrvatskog veterinarskog instituta su u srijedu 11.10.2023. ispred ronilačkog centra u Pasaduru osmislili radionicu i prezentaciju aktivnosti projekta, te zainteresiranu djecu i odrasle upoznali sa načinom rada i opremom koja se pri tom koristi. Čuvajmo zajedno naše more - poručuju iz Parka prirode Lastovsko otočje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Plemenita periska očisti do 1500 litara mora dnevno
Plemenita periska jedan je od dragulja Jadrana, a nažalost, možda ih je u našem moru ostalo svega 30, što je poražavajuće. Ova je školjka pravi saveznik u očuvanju čistoće mora, a evo i zašto. Jedna od vrsta, kojoj prijeti izumiranje, plemenita je periska, koja je u Jadranu zaštićena od 1977.
Ronioci u Ninu tijekom noćnog ronjenja nisu pronašli nijednu novu živu perisku, ali su otkrili nešto jako zanimljivo!
U Ninu je održana akcija noćnog ronjenja zbog očuvanja plemenite periske. Noćno pretraživanje okupilo je dvadesetak ronilaca kako bi provjerili ima li novih živih jedinki u ninskom akvatoriju. Nažalost, ovaj put nisu pronašli nijednu novu živu jedinku najvećeg mediteranskog školjkaša. Riječ je…
Je li pronađena mlađ plemenite periske? Stručnjaci nakon dojave pohitali u Šibenik
ŠIBENIK - Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu već treću godinu za redom putem platforme ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom “Jeste li ih vidjeli?” educira širu javnost o ovoj zaštićenoj i ugroženoj vrsti. Zahvaljujući promidžbi i koordinaciji putem tri glavna partnerst…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.