3 min. čitanja

Ronioci u Ninu tijekom noćnog ronjenja nisu pronašli nijednu novu živu perisku, ali su otkrili nešto jako zanimljivo!

Ronioci u Ninu tijekom noćnog ronjenja nisu pronašli nijednu novu živu perisku, ali su otkrili nešto jako zanimljivo!
Foto: Zvonimir Crnković

NIN - U Ninu je održana akcija noćnog ronjenja zbog očuvanja plemenite periske. Noćno pretraživanje okupilo je dvadesetak ronilaca kako bi provjerili ima li novih živih jedinki u ninskom akvatoriju. Nažalost, ovaj put nisu pronašli nijednu novu živu jedinku najvećeg mediteranskog školjkaša. Riječ je, inače, o projektu očuvanja ovog endema Mediterana koji je doživio masovni pomor.

Na Kraljičinoj plaži u Ninu nakon velikog pomora pronađene su žive periske koje bude nadu u očuvanje najvećeg jadranskog školjkaša. To je područje trenutno s najviše pronađenih živih jedinki u Zadarskoj županiji.

- Prošle godine smo u cijeloj Zadarskoj županiji našli 18 jedinki, od kojih smo neke zaštitili kavezom, međutim, uginule su u međuvremenu, pa smo u međuvremenu našli neke nove - kazao je za Radio Zadar Đani Iglić, ekološki aktivist iz Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja.

Željko Mihaljević s Hrvatskog veterinarskog instituta podsjeća da su uzročnici pomora plemenitih periski - parazit i bakterije, ali i zagrijavanje mora te količina kisika što izaziva stres kod živih organizama.

- Znamo da uslijed stresa pada imunost kod životinja i onda su jednostavno više izložene takvim uzročnicima, dodaje Mihaljević.

Hrvatski stručnjaci u očuvanju periske surađuju s kolegama iz drugih zemalja - najviše iz Italije i Španjolske. Ima li izgleda da se populacija periski oporavi odgovara Bosiljka Mustać sa Sveučilišta u Zadru.

- Mislimo da ima šanse i da bi se one mogle uspjeti razmnožavati. A da bi se uspjela obnoviti populacija potrebno je da bude ipak više jedinki u relativno bliskom području - navodi Mustać.

Mlade i otpornije periske, preživjelih roditelja, nalazimo na neočekivanim mjestima

- Podmorje uz Kraljičinu plažu u Ninu, lokacija koja nije bila prirodno stanište periske, što bi moglo značiti da su morske struje koje nose ličinke plemenite periske promjenile smjer, vjerovatno usljed klimatskih promjena.

Zapažamo da mlade periske nastale tijekom masovnog pomora, od roditelja koji su preživjeli invaziju parazitom Haplosporidium pinnae jer imaju urođenu otpornost, nalazimo na neočekivanim lokacijama, kao da vrsta traži nova staništa, što bi mogao biti predmet budućih istraživanja kroz aktivnosti ovog projekta.Na poznatim staništima su se u ljušturama uginulih periski naselile kamenice, čije zatvaranje često zavara rekreativne ronioce jer dobiju dojam da se zatvorila periska pa se zato sve dojave na platformi MINGOR- a "Jeste li ih vidjeli?" obavezno provjeravaju! - kaže tehnička suradnica Hrvatskog veterinarskog instituta Angela Bradarić

Iako nismo našli nove žive jedinke, razmjena informacija dobivenih od ronioca koji diljem Jadrana bilježe promjene i utemeljenih znanstvenih spoznaja, od strane biologa JU PP Telašćica , JU Natura Jadera i Sveučilišta Zadar, ukazuje na potrebu za više ovakvih aktivnosti ne samo tijekom projekta očuvanja plemenite periske nego i inače, sagledavajući promjene na drugim vrstama, poglavito školjkašima, poručuje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.