3 min. čitanja

I hrvatskim i slovenskim ribarima stižu kazne - kako dalje?

I hrvatskim i slovenskim ribarima stižu kazne - kako dalje?
Foto: Google maps / Screenshot / Wikimedia / Morski HR

PIRANSKI ZALJEV - Slovenski i hrvatski ribari redovito dobivaju kazne zbog ribolova na području u Piranskom zaljevu i pitaju se što će biti dalje?

Od srpnja do studenog neki dobivaju i po nekoliko kazni dnevno. Nakon što su iscrpili sve pravne mogućnosti žalbe u Hrvatskoj, uključujući i Ustavni sud, slovenski su se ribari obratili Europskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu.

Slovenske ribare zastupa odvjetničko društvo iz Zagreba koje ne želi komentirati slučaj i kaže da je za sva objašnjenja nadležno slovensko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane (MKGP).

Naime, oni plaćaju navedeno hrvatsko odvjetničko društvo, odnosno pružaju pravnu pomoć ribarima sukladno Zakonu o uređenju određenih pitanja zbog pravomoćnosti presude arbitražnog suda, piše N1 Slovenija.

Prema podacima MKGP-a, hrvatska policija i inspekcija kaznile su 22 subjekta u slovenskom moru. Trenutno je oko 800 kazni ukupne vrijednosti oko 780.000 eura. U nadležnom ministarstvu ne otkrivaju koliki su dosad bili troškovi hrvatskog odvjetnika.

Slična je priča i s druge strane. Hrvatskim ribarima slovenska policija i inspekcija za ribarstvo pišu kazne, a neke od tih kazni već su pravomoćne i ovršne. Hrvatska država plaća odvjetnički ured slovenskog odvjetnika koji zastupa kažnjene hrvatske ribare.

Prije nešto više od godinu dana, dok je slovensku vladu još vodio Janez Janša, mediji su objavili da su dvije države blizu dogovora koji bi riješio probleme slovenskih i hrvatskih ribara.

Cilj razgovora, koji su tada trajali u tajnosti nekoliko mjeseci, bio je privremeni zajednički ribolov hrvatskih i slovenskih ribara na ograničenom području u Piranskom zaljevu. Prema tom sporazumu, ribari s obje strane granice trebali bi moći prelaziti granične linije oko kojih se dvije zemlje ne slažu.

Osim toga, poništile bi se sve kazne izrečene ribarima iz Hrvatske i Slovenije, zaustavili bi se sudski postupci, a ribari bi se prestali kažnjavati. To bi trebalo biti privremeno rješenje koje ne bi prejudiciralo konačni dogovor o granici.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je međusobno kažnjavanje ribara apsurd kojem služe samo odvjetnici. Tada su premijeri zadužili ministre vanjskih poslova da naprave konačni plan, no pregovore su prekinuli izbori ili promjena slovenske vlade.

Kako je sada službeno priopćeno iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova, između Slovenije i Hrvatske nema pregovora o režimu ribolova.

- Naglašavamo da je država već vezana Sporazumom o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) koji sadrži odredbe koje se tiču ​​ribarstva. Prema SOPS-u, postoji Stalno mješovito povjerenstvo, koje je također nadležno za rasprave o provedbi ovog režima - kažu u MVEP-u.

Riječ je o sporazumu iz 2001. godine, dakle prije ulaska zemalja u EU i arbitražne presude. Ribolovni dio sporazuma, koji je slovenskim ribarima omogućio ribolov uz zapadnu obalu hrvatske Istre do Vrsara, a hrvatskim u Piranskom zaljevu, ne provodi se, slovenski ga ribari niti ne žele.

Neslužbeno, slovenska strana sada čeka novi hrvatski prijedlog jer su svi dosadašnji bili na štetu slovenskih ribara.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Slovenski ribari idu pred Europski sud za ljudska prava
Kazne koje su hrvatske vlasti izrekle slovenskim ribarima zbog ribolova u Piranskom zaljevu postale su pravomoćne i ovršne. Ribari se stoga obraćaju Europskom sudu za ljudska prava. Koparski ribar Matjaž Radin i još osam ribara kojima je izrečena većina svih kazni zbog ribolova u moru koje…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.