1 min. čitanja

Slovenski ribari idu pred Europski sud za ljudska prava

Slovenski ribari idu pred Europski sud za ljudska prava
Foto: Unsplash

SVIJET - Kazne koje su hrvatske vlasti izrekle slovenskim ribarima zbog ribolova u Piranskom zaljevu postale su pravomoćne i ovršne. Ribari se stoga obraćaju Europskom sudu za ljudska prava.

Koparski ribar Matjaž Radin i još osam ribara kojima je izrečena većina svih kazni zbog ribolova u moru koje je prema arbitražnoj presudi pripalo Sloveniji, pitaju se kome se obratiti ako im hrvatske vlasti oduzmu plovilo, automobil ili neku drugu imovinu.

Mnoge hrvatske kazne koje su dobili već su postale pravomoćne.

- Već dugo ne pratimo visinu zaprimljenih kazni, jer je to nemoguće. Za vrijeme dok je dio mora u vlasništvu obiju država zanimljiv za ribolov, dakle od srpnja do kraja studenog, dobivamo i tri kazne dnevno - navodi Radin.

On se boji da slovenska država ne bi niti htjela platiti kaznu svom susjedu, jer ipak brani stav da je riječ o slovenskim teritorijalnim vodama, prenoci Siol.NET.

Slovenija je jamčila slovenskim ribarima da će ih zaštititi od hrvatskih vlasti, no osim tog načelnog stava Radin još nije dobio konkretne odgovore na svoja pitanja, pa kaže da ribarima preostaje još samo tužba pred Europskim sudom za ljudska prava.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

SLOVENSKA UCJENA OKO SCHENGENA Eurozastupnik Sokol: “Hrvatska neće trgovati svojim teritorijem!” | | Morski HR
Zastupnik u Europskom parlametnu Tomislav Sokol govorio je u programu N1 televizije o Sloveniji i arbitraži, te ucjeni susjeda za hrvatski ulazak u Schengen. Na pitanje je li i tu u pitanju trgovačka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.