5 min. čitanja

Hvarski restoran se hvali ribama s rupama - Prodaju li zabranjenu ribu, ulovljenu podvodnom puškom?

Hvarski restoran se hvali ribama s rupama - Prodaju li zabranjenu ribu, ulovljenu podvodnom puškom?
Foto: Facebook / Screenshot / Morski HR

HVAR - Poznati hvarski restoran Gariful poznat je nautičarima koji svrate u taj grad, ali i inspektorima koji ga nerijetko posjete. U najnovijem ispadu, dok su na društvenim mrežama javnosti predstavljali široki dijapazon svježe ribe, sportskim ribolovcima za oko je zapela činjenica da velik dio te ribe na sebi ima rupe.

Takva riba, neslužbeno doznajemo iz izvora u Državnom inspektoratu, mora imati certifikat sljedivosti i ako je ubijena puškom ili nekim drugim sportskim alatom, ne smije se prodavati. A ako su rupe nastale od kakvog parazita, onda se također nipošto ne bi smjela naći na tanjuru gosta niti dalje preprodavati!

0:00
/1:15

Jedan od takvih videa objavili su OVDJE, a za slučaj da bude izbrisan, kao dokaz, možete ga pogledati unutar ovog članka.

Upit smo poslali Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede, koji su nam i službeno potvrdili te dodali detaljnije:

Ribarska inspekcija u nadzoru ugostiteljskih objekata utvrđuje sljedivost proizvoda ribarstva u skladu s člankom 46. Zakona o morskom ribarstvu NN 62/17, 130/17,14/19,30/23 i 14/24. Ukoliko se utvrdi da proizvodi ribarstva nemaju sljedivost, postupa se na način da se proizvodi oduzimaju i neškodljivo uništavaju u skladu s Pravilnikom o postupku plombiranja i postupanja s privremeno oduzetim proizvodima ribarstva, ribolovnim alatima i opremom te drugim predmetima kojima je počinjen prekršaj te se izdaje prekršajni nalog za počinjeni prekršaj po čl. 85. st. 1. točki 25. te se istovremeno potražuje naknada štete u skladu s Pravilnikom o zaštiti riba i drugih morskih organizama i kriterijima za utvrđivanje visine naknade za počinjene štete.

Foto: Morski HR

Restorani ribu mogu nabaviti na dva zakonski ispravna načina:

· Iz odobrenog objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla… odobreni objekti jesu pod nadležnošću Ministarstva (UVSH), u svakom od njih je uspostavljen sustav samokontrole u pogledu sigurnosti hrane i zdravstvene ispravnosti te je praktički teško moguće da bi riba (kako je navedeno u upitu „s rupama“) mogla potjecati iz odobrenog objekta, jer bi u sklopu sustava samokontrole prije stavljanja u promet bila izlučena kao zdravstveno neispravna. Dodatno, same kontrole u odobrenim objektima i popratna postupanja u nadležnošću su veterinarske inspekcije DIRH-a.

· Restorani mogu biti tzv. 'prvokupci' i nabavljati ribu direktno iz primarne proizvodnje, odnosno od ribara.

· U oba slučaja primarno u postupanju jest provesti kontrolu sljedivosti (podrijetla) predmetne hrane, u ovom slučaju ribe sumnjivog podrijetla.

Također sami restorani u smislu inspekcijskih kontrola ne potpadaju pod nadležnost veterinarske, nego su u nadležnosti sanitarne inspekcije – no obje navedene inspekcije sastavni su dio DIRH-a.

Generalno, riba koja dolazi iz odobrenih objekata pod stalnim je zdravstvenim nadzorom, a postupanje s hranom životinjskog podrijetla regulirano je:

· Zakonom o hrani („Narodne novine“ broj 18/2023)

· Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu („Narodne novine“ 83/2022)

· Zakonom o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja („Narodne novine“ broj 52/2021), pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Od iskusnijih ribolovaca doznajemo i da im ovo nije prvi put da javno oglašavaju ovakvu ribu.

- Ovo definitivno nisu osti, jer se radi o jednoj rupi na svakoj ribi, a koliko vidim na snimci, tu ima i ribe ispod zakonski propisane veličine za ulov, recimo kirnjica i ti zubaci od 30 dag - kaže nam jedan od njih koje smo pitali za mišljenje.

Uz brojne pokušaje, do vlasnika restorana Gariful nismo mogli doći, pa smo ostali uskraćeni za komentar, kojeg ćemo svakako objaviti, ako ga dobijemo.

Podsjetimo, široj javnosti vlasnik Ivan Gospodnetić poznat je i po brojnim ignoriranjima ili kršenjima hrvatskih zakona. Tako je u srpnju 2021. godine protuzakonito prevozio tigra u trajektu Jadrolinije punom putnika, a prošle godine Morski HR je pisao o njegovoj bahatosti, kad je organizirao nagradnu igru bacanja boca u more. Gospodnetića je u svibnju ove godine prozvao čak i hvarski gradonačelnik zbog neovlaštenog širenja terase restorana i uzurpiranja javnog prostora na hvarskoj rivi.

U ovo posljednje smo se išli i sami uvjeriti i evo što smo snimili:

0:00
/0:34

Svakako, nađete li se u ovom ili bilo kojem ribljem restoranu diljem Jadrana, tražite da vam pokažu ribu koju će pripremiti. Vidite li na njoj ili bilo kojoj a koju izlažu/prodaju, rupu, tražite sljedivost i odmah prijavite Državnom inspektoratu, kako bi sve što vi vidite, i sam zatekao na licu mjesta.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Bahati hvarski ugostitelj najavio: “Pobacali smo 20 boca u more i još ćemo 80!” Lučki kapetan: “To je kažnjivo djelo!”
Nakon što je Morski HR objavio priču o suludoj nagradnoj igri hvarskog restorana, gdje poznate osobe, pa čak i djecu nagovaraju da bacaju boce u more kako bi ih, tobože, netko pronašao i osvojio njihovu nagradu, iz lučke kapetanije upozoravaju da je riječ o kažnjivom djelu za koje su zapriječene
OČEKUJE IH VISOKA KAZNA! Zbog nagradne igre hvarskog restorana, Grdović, pa čak ribari i skiperi, pobacali bar stotinu boca u more!
Pisali smo već o glazbeniku koji je zbog nagradne igre hvarskog restorana, u more pobacao nekoliko boca. No kako se čini, tada je sve tek krenulo, a bacanju boca diljem Jadrana pridružili su se i drugi. Ne bi stoga bilo fer spominjati samo Jakšu Kriletića, koji nam se naknadno javio:
Hvarski ugostitelj je lagao! Ministarstvo mora: “Za bacanje boca voditelj brodice je kažnjen, a kaznit će se i svatko, tko je sudjelovao!”
Nakon što smo najavili da hvarskog ugostitelja Ivana Gospodnetića i ekipu koja je zbog nagradne igre njegova restorana pobacala desetke boca u more, očekuju kazne, isti je brže-bolje angažirao novinare drugih kuća da napišu kako ga “ne mogu kazniti”. Da je lagao, znali smo odmah, no čekali smo samo i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.