6 min. čitanja

Hvarski ugostitelj je lagao! Ministarstvo mora: "Za bacanje boca voditelj brodice je kažnjen, a kaznit će se i svatko, tko je sudjelovao!"

Hvarski ugostitelj je lagao! Ministarstvo mora: "Za bacanje boca voditelj brodice je kažnjen, a kaznit će se i svatko, tko je sudjelovao!"
Foto: RTL / Facebook / Screenshot

Nakon što smo najavili da hvarskog ugostitelja Ivana Gospodnetića i ekipu koja je zbog nagradne igre njegova restorana pobacala desetke boca u more, očekuju kazne, isti je brže-bolje angažirao novinare drugih kuća da napišu kako ga "ne mogu kazniti". Da je lagao, znali smo odmah, no čekali smo samo i službenu potvrdu. Sad smo je i dobili!

Podsjetimo, člankom 1001.a Pomorskog zakonika, novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 kuna (664 do 6 640 eura) kaznit će se za pomorski prekršaj zapovjednik broda, jahte ili brodice i/ili član posade: ako prilikom plovidbe ne poštuje općeprihvaćene međunarodne propise i standarde i hrvatske propise o sprečavanju onečišćenja mora i zraka s plovnih objekata i onečišćenja prouzročenog potapanjem otpada.

OČEKUJE IH VISOKA KAZNA! Zbog nagradne igre hvarskog restorana, Grdović, pa čak ribari i skiperi, pobacali bar stotinu boca u more!
Pisali smo već o glazbeniku koji je zbog nagradne igre hvarskog restorana, u more pobacao nekoliko boca. No kako se čini, tada je sve tek krenulo, a bacanju boca diljem Jadrana pridružili su se i drugi. Ne bi stoga bilo fer spominjati samo Jakšu Kriletića, koji nam se naknadno javio:

Ministarstvo mora smo dva puta pitali za odgovor

U namjeri da dobijemo konkretan odgovor za ovaj slučaj, nadležni nas, izgleda, najprije nisu shvatili ozbiljno:  

"Uz postojeći zakonodavni okvir, u kojem je propisano kako se u more ne smiju bacati tvari koje onečišćuju more, obalu ili zrak, željeli bismo ovim putem ponoviti kako su more i obala naše prirodno bogatstvo i vrijedan resurs koje bismo trebali čuvati, kako za svoju tako i za buduće generacije i u tom smislu apeliramo na sve da poštuju i štite more od svih eventualnih onečišćenja, kao i da i ih ne uzrokuju sami.

Ministarstvo je i u okviru svojih kampanja, bilo plakatima koji su se nalazili unutar marina ili u kapetanijama diljem obale, uz navođenje obaveza pridržavanja odredbi o sigurnosti plovidbe, također isticalo kako je zabranjeno bacanje tvari u more koje ga onečišćuju, a to ćemo nastaviti raditi i dalje.", no konkretan odgovor nismo dobili.

Splitski lučki kapetan, Željko Kuštera 13. rujna je za RTL pojasnio:

- Kapetan ispostave lučke kapetanije Hvar će obaviti razgovor, napraviti zapisnik, a tada ćemo biti dosta pametniji i znat ćemo na čiju će adresu ići eventualne kazne. Dodao je još i da će utvrditi tko će sve biti kažnjen, ali sankcije neće izbjeći bez obzira na to što su boce izvađene iz mora.

Nakon par dana, nazvali smo Kušteru, no jasno nam je dao do znanja da ne smije više o tome govoriti, već da moramo kontaktirati službu za odnose s javnošću u Ministarstvu.

Onda smo se pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama, a u svrhu cjelovitog informiranja javnosti i postavili pitanja:

- Jesu li i na koji način kažnjene osobe koje su sudjelovale u nagradnoj igri hvarskog restorana Gariful, u vlasništvu Ivana Gospodnetića u kojoj niz osoba baca boce u more i koji je u medijima kroz TV obraćanje najavio da će to raditi i dalje?

- Kolika je za konkretan slučaj namjernog i organiziranog bacanja smeća u more propisana kazna?

Minimalna kazna

Konkretan odgovor je ovaj put stigao vrlo brzo:

"Nastavno na upit možemo Vas izvijestiti kako su djelatnici Lučke kapetanije Split, ispostave Hvar, 14. rujna 2023. godine u Paklinskom kanalu obavili nadzor te zapovjedniku plovila (voditelju brodice) izdali prekršajni nalog s obzirom da je dozvolio da se u svrhu reklamiranja restorana s brodice u more bace staklene boce.

Time je počinio prekršaj iz članka 49. d, stavka 1. Pomorskog zakonika, kažnjiv po članku 1001., stavku 1., točki 8. Pomorskog zakonika te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 664,00 eura.

Postupak prema ostalim počiniteljima je u tijeku", stoji u odgovoru nadležnog Ministarstva.

Pokušaj odvraćanja pozornosti u drugom smjeru i kroz druge medije

U međuvremenu, Gospodnetić je angažirao i određene medije koji pišu hvalospjeve o restoranu, a cijelu priču je nakon teksta s Morskog HR oksimoronski preoblikovao i sada bacanje boca u more promovira pod "zaštitu mora". Jedan od takvih tekstova je objavljen i u Slobodnoj Dalmaciji, pod naslovom: "Poznati bacaju boce u more: ‘Tako smo htjeli ukazati na problem zagađivanja Jadrana i uspjeli smo! Nikakve kazne!‘".

Naime, novinarka tako piše da "možda neki nisu shvatili poantu da su ovim sudionici kampanje željeli ukazati na problem koji imaju ne samo na otocima već na Jadranu generalno. Tako je morski.hr objavio da ih očekuje visoka kazna jer je bacanje bilo čega u more najstrože zabranjeno, nakon čega smo kontaktirali i Gospodnetića i Kriletića da dodatno objasne o čemu se točno radi".  

- Svaka boca koja je bačena je i izvađena i to imamo i snimljeno, imamo dokaze, sve je napravljeno marketinški jako dobro. Cilj kampanje je ukazat na problem, a to je očuvanje našeg mora, u čemu smo i uspjeli očito. To sam napisao i na svome Facebooku prije nego se pokrenula priča po medijima. Cilj je ukazati na problem onečišćenja mora, ukazali smo, a ništa nas ne mogu kazniti jer boce skupimo, nema ih u moru. Tako da nije kažnjivo. S akcijom nastavljamo - kazao je za Slobodnu tada Gospodnetić.

Nakon tog teksta, slavodobitnički je na Facebooku objavio: "Ima i pravih medija koji su i shvatili poantu bravo Ivana Kejpi Kapetanović", hvaleći novinarku, koja mu ispod objave nije ostala dužna...

Objektivno novinarstvo i/ili pak plaćene oglase pritom nećemo komentirati, samo ne želimo da nas nitko ne shvaća krivo ili tvrdi da nešto što pišemo nije istinito ili pak da smo "krivo shvatili poantu". Jer što bi bilo kad bi sada svaki restoran, dućan, vlasnik tvrtke obrta ili pojedinac odlučio organizirati "nagradnu igru" bacanjem stotinjak boca ili bilo čega drugog u more? To je, naime, uz zakonski okvir i čišće more kroz NEbacanje ičega u njega, naša poanta!

Da ne "shvatimo krivo poantu", pobrinuli smo se ovaj put, pričekavši i službeni odgovor Ministarstva mora, koje je nedvojbeno potvrdilo kako je ovakvo što kažnjivo, te da je prva u nizu kazni za ovo već ispisana, a slučaj ćemo svakako pratiti do samoga kraja, jer kako neslužbeno doznajemo, ovo je tek prva u nizu i bude li se ovo ponavljalo, izrečene kazne za počinitelje će se višestruko povećati!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Bahati hvarski ugostitelj najavio: “Pobacali smo 20 boca u more i još ćemo 80!” Lučki kapetan: “To je kažnjivo djelo!”
Nakon što je Morski HR objavio priču o suludoj nagradnoj igri hvarskog restorana, gdje poznate osobe, pa čak i djecu nagovaraju da bacaju boce u more kako bi ih, tobože, netko pronašao i osvojio njihovu nagradu, iz lučke kapetanije upozoravaju da je riječ o kažnjivom djelu za koje su zapriječene
VIDEO Poznati glazbenik zbog promocije sebe i hvarskog restorana, bacao boce u more!
Jakša Kriletić, glazbenik i saksofonist, koji je u karijeri zabilježio suradnje s eminentnim imenima glazbene scene, poput Psihomodopopa, Leta 3, Majki ili Pis Chips & Videoclips, skrenuo je ovih dana na sebe pozornost javnosti na način kakav nikako ne bi smio. Odlučio je pobacati nekoliko boca s po…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.