3 min. čitanja

Greenpeace objavio peticiju: "Ne dozvoli da Ivana D potone u zaborav!"

Greenpeace objavio peticiju: "Ne dozvoli da Ivana D potone u zaborav!"
Foto: Greenpeace

Greenpeace je objavio je peticiju u kojoj od Vlade Republike Hrvatske traže da naloži INA-i naloži hitno i nedvosmisleno uklanjanje potonule konstrukcije platforme Ivana D s dna Jadranskog mora! 

- Ne želimo dopustiti da se Jadran pretvori u groblje Ininih plinskih platformi. Potpiši peticiju kojom tražimo od Vlade da naloži INA-i hitno i nedvosmisleno uklanjanje potonule konstrukcije platforme Ivana D - poručuju.

Početkom prosinca 2020. potonula je INA-ina odobalna plinska platforma Ivana D. Tri godine kasnije, stotine tona teška čelična konstrukcija još uvijek se nalazi na morskom dnu, u relativno plitkim vodama sjevernog Jadrana. Cijelo to vrijeme, nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne obavještava javnost redovito i transparentno o ovom slučaju. 

Državni inspektorat naredio izvlačenje potonule konstrukcije do 2022.!

Da podsjetimo, rješenjem iz rujna 2021. Državni inspektorat RH naredio je izvlačenje potonule konstrukcije u roku godine dana, a slično mišljenje zauzela su pojedina nadležna državna tijela uključujući i Ured pučke pravobraniteljice. Unatoč tome, Ministarstvo i dalje tolerira trenutno stanje, čime INA dobiva na vremenu.

INA, uz blagoslov Vlade ulaže u nove bušotine, na štetu klime i okoliša, dok perfidno štedi na uklanjanju svog otpada iz mora. S obzirom na preostalih 19 odobalnih plinskih platformi te, prema najavama, još devet planiranih, ovo je opasan presedan koji Jadran lako može pretvoriti u groblje Ininih plinskih platformi.

Prema istraživanju javnog mnijenja iz lipnja 2023. koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, čak 74% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

Tražimo od Vlade i INA-e da se platforma Ivana D pod hitno izvadi iz našeg mora - poručuju iz Greenpeacea.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

CURE POVJERLJIVI DOKUMENTI: “Potonula platforma Ivana D prijeti erupcijom, a Vlada i INA šute” | | Morski HR
U dokumentu poslanom iz Austrije, tjedniku Nacional su dostavljeni nacrti na kojima su precizno pobrojana dramatična oštećenja INA-ine plinske platforme Ivane D, koja je potonula 2020., i tvrdi se da
Ministarstvo gospodarstva o opasnosti potonule platforme: “Planiramo rudarsku likvidaciju u 2022. godini!” | | Morski HR
Ozbiljne optužbe koje su proteklih dana procurile u javnost, ozbiljno su alarmirale ekološke udruge, pa čak i neke europske institucije, no ne i one nadležne u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo,
FOTO/VIDEO Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D? | | Morski HR
ŠIBENIK - Aktivisti-ronioci zabilježili su alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.