1 min. čitanja

Ministarstvo gospodarstva o opasnosti potonule platforme: “Planiramo rudarsku likvidaciju u 2022. godini!”

Ministarstvo gospodarstva o opasnosti potonule platforme: “Planiramo rudarsku likvidaciju u 2022. godini!”
Foto: INA / Screenshot / Viktor Lenac

Ozbiljne optužbe koje su proteklih dana procurile u javnost, ozbiljno su alarmirale ekološke udruge, pa čak i neke europske institucije, no ne i one nadležne u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo, tjednik Nacional je objavio informaciju o nacrtima na kojima su precizno pobrojana dramatična oštećenja INA-ine plinske platforme Ivane D, koja je potonula 2020. U objavi se tvrdi da joj prijeti istjecanje i erupcija plina, ali da Vlada i INA sve taje. Potvrdili su im to i nalazi iz dokumenta poslanog iz Austrije, a s kojim su, prema navodima Nacionala, upoznati i članovi Vlade, INA-e, te saborski zastupnici.

Za komentar na informacije da Vlada i INA namjerno zataškavaju spoznaje o teškim oštećenjima potonule platforme Ivane D, kojoj prijeti istjecanje i erupcija plina, upit smo poslali i u Ministarstvo gospodarstva.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, putem imenovanog Povjerenstva za provođenje istrage u kojem sudjeluju predstavnici svih relevantnih javnopravnih tijela, provodi detaljnu istragu velike nesreće na eksploatacijskom odobalnom objektu Ivana D, koja se dogodila 5. prosinca 2020.

Ministarstvo je upoznato sa statusom bušotine, za koju je planirano izvođenje rudarske likvidacije u 2022. godini. Niti u jednom trenutku od nesreće nadalje nije zabilježena sigurnosna niti ekološka ugroza.

Po okončanju istrage, sažeci rezultata bit će objavljeni na web stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na stranicama Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, te će Izvješće biti poslano nadležnim tijelima Europske unije – stoji u odgovoru resornog Ministarstva portalu Morski HR.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO RASTAVITI PLATFORMU? Vlada i INA nemaju rješenje za potonulu Ivanu D, pa im donosimo detaljne upute
CURE POVJERLJIVI DOKUMENTI: “Potonula platforma Ivana D prijeti erupcijom, a Vlada i INA šute”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.