2 min. čitanja

INA: U rujnu kreće nova kampanja bušenja u sjevernom Jadranu

INA: U rujnu kreće nova kampanja bušenja u sjevernom Jadranu
Foto: Pixabay/Ilustracija

Aktivisti Greenpeacea Hrvatska prije nekoliko dana u Šibeniku objavili su video s mjesta potonuća platforme tvrdeći da iz “zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina”. U INA-i to demantiraju i kažu kako se svakih mjesec dana lokacija pada nadzire kako robotima, tako i roniocima te da nema nikakve opasnosti ni za ljude ni za okoliš.

– Prema nezavisnim analizama koje su proveli Bureau Veritas te Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, zaključak je da je do pada platforme Ivana D, došlo sinergijskim djelovanjem više čimbenika. Sam dizajn je bio adekvatan za vrijeme koje je u tom trenutku vladalo na Jadranu, međutim svi smo svjesni tijekom zadnjih 20 godina da je došlo do ekstremnih promjena vremenskih uvjeta. Dodatno, uočene su nekonzistentnosti u materijalu od kojih su platforme izrađene kao i određene pogreške u izvedbi zavara na samim pilonima. Sve to zajedno dovelo je do platforme Ivane D. Korozija i održavanje otklonjeni su kao uzroci pada. Ostale platforme u Jadranu su sigurne zbog znatnih razlika u dizajnu i izvedbi u odnosu na Ivanu D – izvijestio je na briefingu za novinare operativni direktor za istraživanje i prozvodnju nafte i plina u INA-i Nikola Mišetić.

Dodaje da se sama lokacija pada redovito kontrolira i nadzire robotima te roniocima.

– Svakih mjesec dana provodi se nadzor i za sada nisu uočena nikakva propuštanja plina i negativni utjecaj na okoliš. Nema ugroze niti za ljude, niti za okoliš.

Što se tiče Ivane D, bušotina će biti zacementirana i likvidirana početkom iduće godine, a Institut Ruđer Bošković izradio je studiju kojom se predlaže da se sama platforma ostavi na dnu kao umjetan greben.

– S obzirom na iznimno pozitivne učinke na bioraznolikost biljnog i životinjskog svijeta na lokaciji.

Dodaje da INA u rujnu kreće u novu kampanju bušenja u sjevernom Jadranu, planira se uložiti dvije milijarde kuna u izgradnju novih bušotina i platformi.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: INA dostavila neovisna izvješća ministarstvu o platformi Ivana D – I dalje tvrde da nema rizika od onečišćenja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.