2 min. čitanja

FOTO Za samo 8 dana otopile se goleme količine leda na Arktiku!

FOTO Za samo 8 dana otopile se goleme količine leda na Arktiku!
Foto: NASA / Screenshot

NASA je objavila fotografije sateliata Aqua, koje prikazuju brzo topljenje leda na proljetnom suncu u zaljevu Amundsen na sjeveru Kanade.

22. svibnja led se može vidjeti netaknut, dok su se samo 8 dana kasnije komadi leda odlomili, plutajući u Beaufortovo more.

Arktički morski led je led koji se formira na Arktičkom oceanu tijekom zimskih mjeseci. Količina leda koja prekriva ocean varira s godišnjim dobima, a pokrivenost tijekom rujna iznosi upola manju od vrhunca u ožujku, piše Newsweek.

Tzv. brzi led je stacionarni morski led koji je "pričvršćen" za obalu ili morsko dno. Kada se odlomi, postaje plutajući led. Brzi led u zaljevu Amundsen ima tendenciju brzog otapanja u proljeće, ostavljajući zaljev često bez leda do kolovoza.

Arktički morski led se svako desetljeće smanjuje za 12.6%

- Područje niskog tlaka je potaknulo jake vjetrove, koji su pomogli u lomljenju već oslabljenog leda. Naime, kada se led počeo topiti u proljeće, još uvijek je bilo jako hladno, pa je ubrzo krenuo ponovno rasti. No novonastali led je bio tanak te se kasnije lako otopio - rekao je Walt Meier iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC).

Do otapanja leda u Amundsenovom zaljevu je došlo ranije nego što je prosjek za to područje, no takvo nešto već se događalo.

- Tijekom razdoblja od dva desetljeća Amundsenov zaljev imao je najveću međugodišnju varijabilnost na cijelom sjeverozapadnom kanadskom Arktiku - rekla je Eleanor Wratten sa Sveučilišta Northumbria.

Ove je godine arktički morski led dosegao rekordno niske razine tijekom zimskih mjeseci te je ledeni pokrivač bio peti najtanji od početka snimanja satelitima 1979. godine. NASA navodi da se smanjuje i zimska i ljetna količina leda te da se rujanski arktički morski led svako desetljeće smanjuje za 12.6 posto.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.