4 min. čitanja

FOTO: OLUPINE JADRANA Nalazište amfora i brod iz Drugog svjetskog rata kod Paga

FOTO: OLUPINE JADRANA Nalazište amfora i brod iz Drugog svjetskog rata kod Paga
Foto: Danijel Frka

PAG – Evo opet smo ronili na Paškim lokacijama u svrhu promocije. Naime s nama su bili Danijel Frka i Goran Butajla. Danijel radi na novoj knjizi o olupinama Jadrana pa smo dogovorili da dođe i da fotografiramo 4 lokacije u zoni u kojoj ja radim. Naravno da sam se ja oduševio jer jer 3 su moja dica. Sudjelovao sam u njihovom pronalaženju i promoviranju i jako mi je stalo da se ne zaborave. Goran je urednik časopisa Scubalife i valjda je to dovoljo da svi shvate razlog.

Vedran Dorušić

Za prvu rundu smo odabrali nalazište amfora na Letavici

 a drugo na lokaciji naoružanog motornog jedrenjaka Sirena iz 2. sv. rat

.

Prvo smo išli na Letavicu jer je dublje i znali smo da je dobra vidljivost pa smo trebali jutarnji termin.

Jako me zanimalo njihovo mišljenje o nalazištu. Svi do sada su bli oduševljeni, ali kad sudjeluš u dokumentiranju i istraživanju budeš subjektivan. A Danijel Frka i Goran Butajla su svjetski ronioci i ronili su svugdje i vidjeli svijeta. Uglavnom bili su oduševljeni, a ja sretan.

Foto: Danijel Frka
Foto: Danijel Frka
Danijel Frka

Par dana ranije ronio sam tamo s Damirom Šantekom, i on je velika skitnica, što pod morem što u planiani i kad je izronio rekao je: da je ovo nešto što svatko u Hrvatskoj mora vidjet. Pod svim ovom dojmovima zaključili smo da Letavica mora biti obavezna Lektira svakog ronioca u Hrvatskoj. Jer realno takvo što nitko od nas još nije vidio. Dugo nisam želio o ovom nalazu pisati na ovaj način, jer sam subjektivan.

Foto: Danijel Frka
Foto: Danijel Frka / Ilustracija
Foto: Danijel Frka

Od pronalaska Letavice i želje da se ista zaštiti bez upotrebe kaveza, koristio sam svaku priliku za zaronim na neki od kaveza u kojem su Amfore i da potvdim razmišljanja tima koji je stao uz ovu ideju. Sad možemo sa sigurnošću reći da smo bili u pravu. A i rezultati, konkretni s brojevima stoje iza nas.

Foto: Danijel Frka

A drugo je Sirena, opet jedna super prića. Brod iz WWII, potopljen pored ili bolje ispred mjesta Vlašići na otoku Pagu. I opet se tamo sve poklopilo. Jurica Vučetić je znao sve o brodu, Josip Žunić je znao di je brod potopljen, ja sam znao roniti a Ana Žunić je proovirala tada maldu udrugu „Volim Vlašići”. Sv smo se okupili i objavili pronalazak broda, usput smo očistili podmorje tog mjesta i ukazali na njega i trud njegovih stanovnika.

Foto: Danijel Frka

U nedjelju smo se vratili da ga ponovo dokumentiramo i da ga opet promoviramo. I opet smo imali suport od istih ljudi koji su i tada bili tu. Zaronila je mala ekipa i uspjela sve snimiti. Brod je na 20 m i ima super stvari na njemu. Tri velika protuzračna reflektora za PZO, motor s kojeg su skinute 3 glave ali jedna nije, četverocjevni protuzračni top, tankovi, boce za zrak, uglavnom jedna super mala olupinica – Siren(a)ica.

U ovo vrijeme borbe za svakog gosta, važno je da ne stanemo s promocijom jer bez promocije kao da nemamo ništa. Danijel je napravio materijal za knjigu, Goran za časopis, ekipa je ronila i super smo se družili. Nekako mi je to na kraju dana baš ostalo kao glavni dojam, dobro smo ronilili i družili se. A slika vrijedi 1000 riječi.

Vedran Dorušić

Foto: Danijel Frka

PROČITAJTE JOŠ:

PRONAĐENE DVIJE OLUPINE – Razotkrivene sudbine dvaju brodova u Podvelebitskom kanalu
Misterij i tragedija broda Jakljan konačno rasvijetljeni
Stoljeće potonuća nekoliko povijesno važnih olupina u Jadranu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.